środa, 24 lipca 2013

Roladki nadziewane szpinakiem z pieczonymi pomidorkami

Szok! Całe życie myślałam, że najzdrowszym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Wydawałam na nią duże pieniądze, szukałam w internecie godnych zaufania producentów w myśl zasady, że na zdrowiu nie warto oszczędzać. 
Okazuje się, że olej rzepakowy (ten nasz, polski, dużo tańszy) nie tylko nie ustępuje oliwie w korzystnym oddziaływaniu na nasze zdrowie, lecz wręcz przewyższa ją, np. w zawartości cennych kwasów Omega-3 bo ma ich aż 10-krotnie więcej. Ponadto oliwa zawiera dwa razy więcej tych niekorzystnych dla nas tłuszczów nasyconych. Olej rzepakowy nazywany jest nawet oliwą Północy. Też jesteście w szoku?:) 
Dowiedziałam się tego wszystkiego dzięki fajnej propolskiej i prozdrowotnej akcji "Pokochaj olej rzepakowy". Lubię takie przedsięwzięcia i chętnie się w nie włączam. 

Dziś przygotowałam kolejny przepis z użyciem oleju rzepakowego. Tym razem wykorzystałam go do pieczenia i smażenia - nadaje się rewelacyjnie. 
Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem, owinięte w cienkie plastry wędzonego boczku, zapieczone z pomidorkami, którym nadałam alla włoskiego charakteru, są naprawdę przepyszne. 
Zrobienie tych roladek jest banalnie proste, każdy sobie na pewno poradzi. 

ps. Marzę żeby zrobić bezę, taką prawdziwą, wysoką, przydałby mi się porządny robot kuchenny do ubicia piany z białek. 
Marzę, żeby częściej piec chleb, zdrowy, z ziarnami, przydałby mi się porządny robot kuchenny do wyrobienia ciasta. 
Słyszałam, że najlepsze bezy i najlepsze chleby wychodzą z KitchenAid Artisan koniecznie w kolorze Majestic Yellow:)


Składniki (na 4 duże roladki)

podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
kilka ząbków polskiego czosnku
250 g świeżego młodego szpinaku
łyżka drobno startego polskiego sera Bursztyn
pieprz i sól
8 plastrów boczku wędzonego
250 g pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
szczypta ziół prowansalskich
5 łyżek oleju rzepakowego 

Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. 4-5 ząbków czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Szpinak umyj, odciśnij z wody. 
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego. Zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek i chwilę go podsmaż. Dodaj szpinak, smaż do odparowania wody - ok 10 minut. Szpinak zdejmij z ognia, dodaj ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. 
Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój w poprzek na pół - wyjdą 4 płaty. Rozbij je delikatnie, posyp szczyptami soli i pieprzu. Szpinak rozłóż na piersiach, zwiń je w roladki, brzegi możesz spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę owiń dowolnie w dwa plastry boczku. 
Roladki włóż do naczynia żaroodpornego delikatnie natłuszczonego olejem rzepakowym. Piecz ok 30 minut w 170 st. 
W połowie pieczenia do naczynia dołóż pomidorki pokrojone na ćwiartki z 2-3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry, posyp ziołami prowansalskimi, polej 2 łyżkami oleju rzepakowego, posól i popieprz.
Gotowe roladki ozdób świeżą bazylią. Podawaj z ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną lub kuskus.
Smacznego:)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekańce, a ile kolorów,dostałam ślinotoku. Ja też przeszłam taką samą drogę z oliwą, do oleju rzepakowego dodatkowo przekonal mnie fakt ze na oliwie nie powinno się zmażyć, a olej jest do tego bardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że też byłam zaskoczona jak się dowiedziałam, ale to szczera prawda :) U mnie w kuchni już od dawna gości tylko olej rzepakowy, droga oliwa poszła w odstawkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch