Kolejna przepyszna sałata. Wszystkie moje ulubione smaki w jednym daniu. W roli głównej truskawki, na które sezon powoli się kończy i mój ulubiony łosoś wędzony na zimno, na którego na szczęście sezon nigdy się nie kończy:) Wszystko na liściach młodego szpinaku. W tym roku zjadłam go już chyba z trzynaście kilogramów. I myślę, że na tym się nie skończy:)
Składniki
/1 porcja/
/1 porcja/
garść liści młodego szpinaku
50 g łososia wędzonego na zimno
kilka truskawek
łyżka pestek dyni
polewa balsamiczna o smaku owoców leśnych
2 plastry cytryny
Szpinak dokładnie opłucz, odsącz z nadmiaru wody, ułóż na talerzu. Łososia porwij w kawałki, rozłóż na liściach szpinaku. Umyte i odszypułkowane truskawki pokrój w grube plastry, ułóż na szpinaku. Sałatę posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, skrop sokiem z cytryny i polej sosem balsamicznym
kocham szpinak, łososia, pestki dyni i truskawki-danie perfekcyjne <3
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie.Jutro lecę po truskawki:)
OdpowiedzUsuńPrawie jak mój przepis :D Ja tylko zazwyczaj uzywam rukoli i odrobiny oliwy
OdpowiedzUsuń