poniedziałek, 1 lipca 2013

Szpinak z łososiem i truskawkami

Kolejna przepyszna sałata. Wszystkie moje ulubione smaki w jednym daniu. W roli głównej truskawki, na które sezon powoli się kończy i mój ulubiony łosoś wędzony na zimno, na którego na szczęście sezon nigdy się nie kończy:) Wszystko na liściach młodego szpinaku. W tym roku zjadłam go już chyba z trzynaście kilogramów. I myślę, że na tym się nie skończy:)

Składniki
/1 porcja/

garść liści młodego szpinaku
50 g łososia wędzonego na zimno
kilka truskawek
łyżka pestek dyni
polewa balsamiczna o smaku owoców leśnych
2 plastry cytryny

Szpinak dokładnie opłucz, odsącz z nadmiaru wody, ułóż na talerzu. Łososia porwij w kawałki, rozłóż na liściach szpinaku. Umyte i odszypułkowane truskawki pokrój w grube plastry, ułóż na szpinaku. Sałatę posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, skrop sokiem z cytryny i polej sosem balsamicznym
Smacznego:)

  

3 komentarze:

  1. kocham szpinak, łososia, pestki dyni i truskawki-danie perfekcyjne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie.Jutro lecę po truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawie jak mój przepis :D Ja tylko zazwyczaj uzywam rukoli i odrobiny oliwy

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch