Jeśli lubisz smak wanilii, to takim ekstraktem możesz wzbogacić ciasta, naleśniki i desery. Wystarczy kilka kropli, by nadać potrawom fajny waniliowy posmak. Warto mieć tę esencję zawsze pod ręką bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na ciasto waniliowe z truskawkami i borówkami. Poza tym zrobiona domowym sposobem jest na pewno lepsza i tańsza niż kupiona. A swój piękny kolor zawdzięcza prawdziwej wanilii a nie dodatkowi karmelu. Taki ekstrakt możesz w miarę potrzeb dopełniać wódką i dokładać do niego zużyte laski wanilii (te, z których wyskrobałeś ziarenka), nadadzą mu jeszcze bardziej intensywny aromat.
Składniki
1-2 soczyste strąki wanilii
150 ml wódki
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, ale nie wyskrobywać ziarenek, umieścić w buteleczce. Nalać wódkę. Szczelnie zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co kilka dni wstrząsając.
Po ok. dwóch miesiącach esencja osiągnie odpowiedni kolor i aromat - będzie gotowa do użycia. Przydatność: wiele lat.
Po ok. dwóch miesiącach esencja osiągnie odpowiedni kolor i aromat - będzie gotowa do użycia. Przydatność: wiele lat.
Fajny pomysł. Ceny sklepowe trochę odstraszają, a tu faktycznie masz pewność, co wkładasz do środka i jaką to ma jakość. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń