poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tarta czekoladowa z malinami i bezami

Propozycja zdecydowanie dla amatorów gorzkiej czekolady. Mnie bardzo smakowała, jednak pozostali domownicy orzekli, że jest za mało słodka. Przygotowując tę tartę czułam, że tak to się skończy dlatego wymyśliłam, że posypię ją pokruszonymi bezami - żeby była trochę słodsza. Wybitni miłośnicy słodkości mogą zastąpić gorzką czekoladę mleczną. Tak, czy inaczej - polecam bo jest bardzo dobra:)


Składniki
/na formę o śr. ok 20 cm/

Ciasto
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
20 g kakao
szczypta soli

Masa czekoladowa
50 ml mleka
100 ml śmietanki
20 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
1 jajko
szczypta soli

Ponadto
maliny
bezy
świeża melisa

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę - do połowy wysokości rantu. Widelcem zrobić w cieście kilka dziurek. Formę z ciastem wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto podpiec przez ok 15 min. Odstawić do ostygnięcia. 

Masa czekoladowa: w rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę z cukrem i solą. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając wbić jajko - znowu wymieszać. 

Na podpieczony zimny spód wyłożyć masę czekoladową, ponownie zapiec przez ok 15 min w 180 st. 
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć z formy, udekorować owocami i kilkoma pokruszonymi bezami oraz listkami melisy.

3 komentarze:

Get In Touch