Na dobry początek pomysł na bardzo
dobre śniadanie. Granola, na którą przepis znalazłam na fanpage'u jednej z
najpopularniejszych warszawskich śniadaniarni. Przepis zmodyfikowałam o dodanie nerkowców, które uwielbiam. Granola jest pożywna i chrupiąca.
Porcja, która wyjdzie z podanych składników
jest duża, ale nie polecam robić na próbę z połowy bo jeśli lubicie czasem coś pochrupać,
to na pewno przypadnie wam do gustu. Poza tym może być przechowywana w szczelnym
pojemniku przez wiele tygodni.
Składniki
/duża prostokątna blacha/
400 g płatków owsianych górskich
1 szklanka otrębów
100 g nasion słonecznika
150 g płatków migdałowych
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/2 szklanki orzechów nerkowców
100 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
5-6 łyżek płynnego miodu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, otręby,
nasiona słonecznika, płatki migdałowe, orzechy włoskie, nerkowce i cynamon. Dolej wodę z olejem. Wszystko
dokładnie wymieszaj, wysyp na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Polej miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury
170 st., piecz ok. 30 min (lub do zezłocenia) W trakcie pieczenia co kilka minut
przemieszaj granolę drewnianą łyżką bo szybko się przypala.
Po wyjęciu z piekarnika do ciepłej granoli dodaj żurawinę i rodzynki. Wystudzoną przełóż do szczelnego pojemnika. Możesz ją tak przechowywać przez kilka tygodni.
Po wyjęciu z piekarnika do ciepłej granoli dodaj żurawinę i rodzynki. Wystudzoną przełóż do szczelnego pojemnika. Możesz ją tak przechowywać przez kilka tygodni.
Granolę podwaaj z mlekiem, jogurtem naturalnym
lub greckim, kefirem, świeżymi owocami, miętą i czym tam jeszcze lubisz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz