wtorek, 19 lutego 2013

Domowa granola

Na dobry początek pomysł na bardzo dobre śniadanie. Granola, na którą przepis znalazłam na fanpage'u jednej z najpopularniejszych warszawskich śniadaniarni. Przepis zmodyfikowałam o dodanie nerkowców, które uwielbiam. Granola jest pożywna i chrupiąca.
Porcja, która wyjdzie z podanych składników jest duża, ale nie polecam robić na próbę z połowy bo jeśli lubicie czasem coś pochrupać, to na pewno przypadnie wam do gustu. Poza tym może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez wiele tygodni.


Składniki
/duża prostokątna blacha/

400 g płatków owsianych górskich
1 szklanka otrębów
100 g nasion słonecznika
150 g płatków migdałowych
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/2 szklanki orzechów nerkowców
100 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
5-6 łyżek płynnego miodu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, otręby, nasiona słonecznika, płatki migdałowe, orzechy włoskie, nerkowce i cynamon. Dolej wodę z olejem. Wszystko dokładnie wymieszaj, wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st., piecz ok. 30 min (lub do zezłocenia) W trakcie pieczenia co kilka minut przemieszaj granolę drewnianą łyżką bo szybko się przypala.
Po wyjęciu z piekarnika do ciepłej granoli dodaj żurawinę i rodzynki. Wystudzoną przełóż do szczelnego pojemnika. Możesz ją tak przechowywać przez kilka tygodni.
Granolę podwaaj z mlekiem, jogurtem naturalnym lub greckim, kefirem, świeżymi owocami,  miętą i czym tam jeszcze lubisz.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch