Do zrobienia w 40 minut-razem z pieczeniem. Więc jeśli odwiedzą Was niezapowiedziani goście - biegnijcie szybciutko po czekoladę, żeby za chwilę poczęstować ich rozpływającym się w ustach ciastem.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. Ja zrobiłam ciasto od razu z podwójnej porcji czyli w moim brownie było aż 1/2 kg czekolady:) Ponadto zamiast orzechów dodałam migdały, połowę czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną, wyrównałam wierzch upieczonego brownie i ułożyłam na nim owoce lata i miętę, żeby nabrało letniego charakteru.
Przepis podaję po zmodyfikowaniu. W podpisie pod jednym ze zdjęć - przepis oryginalny.
W zależności od zapotrzebowania na czekoladę - róbcie z jednej lub podwójnej porcji. I niczym się nie martwcie, i tak wyjdzie Wam zakalec! :)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. Ja zrobiłam ciasto od razu z podwójnej porcji czyli w moim brownie było aż 1/2 kg czekolady:) Ponadto zamiast orzechów dodałam migdały, połowę czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną, wyrównałam wierzch upieczonego brownie i ułożyłam na nim owoce lata i miętę, żeby nabrało letniego charakteru.
Przepis podaję po zmodyfikowaniu. W podpisie pod jednym ze zdjęć - przepis oryginalny.
W zależności od zapotrzebowania na czekoladę - róbcie z jednej lub podwójnej porcji. I niczym się nie martwcie, i tak wyjdzie Wam zakalec! :)
Składniki
/forma o śr. około 25 cm/
250 g gorzkiej czekolady
250 g mlecznej czekolady
560 g masła
500 g drobnego cukru
150 g mąki
6 jaj
szklanka wody
150 g obranych migdałów
świeże truskawki, maliny, borówki, poziomki
świeża mięta lub melisa do dekoracji
Migdały posiekaj. Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, gdy ten się rozpuści, dodaj czekoladę, a następnie masło. Składniki wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja. Następnie pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp migdały i całość znowu wymieszaj. Ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 28 cm. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. Ciasto powinno być wilgotne w środku, ale jeśli wolisz ciasta bardziej zwarte, to potrzymaj je kilka minut dłużej w piekarniku.
Ciasto ostudź, jeśli wierzch jest nierówny, to wyrównaj go nożem. Na wierzchu ułóż dowolne owoce, udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego, słodkiego, czekoladowego:)
Ach, jakie cudowne!
OdpowiedzUsuńbez owoców czy z owocami i tak wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com