piątek, 28 czerwca 2013

Czekoladowe brownie z owocami lata


Prawdziwe, gliniaste, zakalcowate, ciężkie, czekoladowe brownie. Zdecydowanie dla amatorów słodkości. Pyszna odpowiedź na kobiece zachcianki na coś słodkiego, które zwykle przychodzą znienacka wieczorem i bezczelnie niweczą całodzienne "bycie na diecie":)  
Do zrobienia w 40 minut-razem z pieczeniem. Więc jeśli odwiedzą Was niezapowiedziani goście - biegnijcie szybciutko po czekoladę, żeby za chwilę poczęstować ich rozpływającym się w ustach ciastem.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. Ja zrobiłam ciasto od razu z podwójnej porcji czyli w moim brownie było aż 1/2 kg czekolady:) Ponadto zamiast orzechów dodałam migdały, połowę czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną, wyrównałam wierzch upieczonego brownie i ułożyłam na nim owoce lata i miętę, żeby nabrało letniego charakteru.
Przepis podaję po zmodyfikowaniu. W podpisie pod jednym ze zdjęć - przepis oryginalny.
W zależności od zapotrzebowania na czekoladę - róbcie z jednej lub podwójnej porcji. I niczym się nie martwcie, i tak wyjdzie Wam zakalec! :)


Składniki
/forma o śr. około 25 cm/

250 g gorzkiej czekolady
250 g mlecznej czekolady
560 g masła
500 g drobnego cukru
150 g mąki
6 jaj
szklanka wody
150 g obranych migdałów
świeże truskawki, maliny, borówki, poziomki
świeża mięta lub melisa do dekoracji

Migdały posiekaj. Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, gdy ten się rozpuści, dodaj czekoladę, a następnie masło. Składniki wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja. Następnie pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp migdały i całość znowu wymieszaj. Ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 28 cm. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. Ciasto powinno być wilgotne w środku, ale jeśli wolisz ciasta bardziej zwarte, to potrzymaj je kilka minut dłużej w piekarniku.
Ciasto ostudź, jeśli wierzch jest nierówny, to wyrównaj go nożem. Na wierzchu ułóż dowolne owoce, udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego, słodkiego, czekoladowego:)

Składniki (na formę ok. 20 cm, przepis wg Anny Starmach z jej książki "Pyszne 25"): 250 g gorzkiej czekolady,
280 g masła, 250 g drobnego cukru, 75 g mąki, 3 jaja, 1/2 szklanki wody, 75 g orzechów. Przygotować analogicznie jak czekoladowe brownie z owocami lata. Piec ok 20 min.

2 komentarze:

  1. bez owoców czy z owocami i tak wygląda przepysznie ;)
    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch