Jeśli raz spróbujecie samodzielnie zrobić cukier waniliowy i poczujecie jego zapach, to już nigdy nie użyjecie kupnego, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. Różnica w smaku i aromacie jest bardzo duża.
Zrobienie cukru waniliowego w domu jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż minutę. Jednak dopiero po dwóch tygodniach jest on w pełni gotowy. Mniej więcej tyle czasu potrzeba, żeby zamknięty w szczelnym słoju cukier przeszedł aromatem wanillii.
Obiecuję, że nada on nową jakość wypiekom i potrawom, do których go użyjecie.
Obiecuję, że nada on nową jakość wypiekom i potrawom, do których go użyjecie.
Składniki
400 g drobnego cukru do wypieków
1-2 laski wanilii
Do słoja wsypać cukier. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, nożykiem wyjąć z nich ziarenka, dodać je do cukru. Laskę pokroić ostrym nożem na 2-3 mniejsze kawałki i również dodać do cukru. Naczynie zamknąć szczelnie. Mocno potrząsając naczyniem bardzo dokładnie wymieszać cukier z ziarenkami wanilii. Odstawić na dwa tygodnie. Używać często i dużo!:)
![]() |
Dodaj napis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz