poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałaty z chrupiącą szynką i melonem

Otwieram sezon na sałaty, szukam dobrych sprawdzonych przepisów. W międzyczasie pokażę Wam swoje propozycje.
Ta sałatka jest pyszna, lubię takie nieoczywiste połączenia. Nie mam na myśli melona z szynką parmeńską bo to klasyka, ale dodanie pozostałych składników było moją radosną inwencją. Uważam, że udaną, ale mi rzadko nie smakuje to co sama zrobię:) Co myślicie o tej sałacie?





Składniki
/1 porcja/

garść mieszanki sałat (rukola, roszponka, radicchio)
3 plastry szynki parmeńskiej
kilka kulek wydrążonych z melona
łyżka ziaren dojrzałego granatu
łyżka pestek dyni uprażonych na suchej patelni
oliwa z oliwek
polewa balsamiczna na bazie owoców leśnych (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata)
szczypta soli

Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko chrupka.
Sałaty z melonem, granatem i pestkami skropić oliwą, posolić i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć plastry szynki. Polać sosem balsamicznym. 
Smacznego!






1 komentarz:

  1. Piękne melonowe kuleczki! Całość prezentuje się apetycznie,a do tego świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch