sobota, 20 lipca 2013

Omlet szpinakowy z pomidorkami

Omlety to od jakiegoś czasu moja śniadaniowa miłość. Eksperymentuję często i z bardzo różnymi dodatkami. Niestety nie zawsze mam czas, żeby zrobić zdjęcie i wstawić przepis.
Jednak temu omletowi nie mogłam odmówić bo jest naprawdę bardzo smaczny. Klasyczny smak szpinaku i pomidorów wzbogaciłam tylko czosnkiem i parmezanem. Bez zbędnych dodatków, poza solą i pieprzem - bez zbędnych przypraw, czyli tak jak lubię najbardziej. Prosto.

Składniki
/na małą patelnię o śr. ok. 15 cm.

2 jajka
łyżka startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
garść młodego szpinaku
3-4 pomidorki koktajlowe (pomarańczowe i czerwone)
łyżeczka masła 

Jajka rozkłóć, za pomocą trzepaczki wymieszaj je z parmezanem oraz solą i pieprzem. Czosnek obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę i dodaj do jajek. Szpinak umyj pod strumieniem zimnej wody, odciśnij w dłoni, posiekaj drobniutko, dodaj do jajek i wymieszaj. Pomidorki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, wylej masę jajeczno-szpinakową, teraz zmniejsz płomień. Gdy omlet się lekko zetnie na jego wierzchu rozłóż pomidorki. Przykryj i podsmaż do całkowitego ścięcia się masy. 
Podawaj gorący.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam :) ostatnio robiłam omlet ze szpinakiem i pomidorkami :) a dziś była jajecznica ze szpinakiem :))

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch