piątek, 2 maja 2014

Francuskie naleśniki ze szpinakiem i szynką

Francuskie, delikatne crepes tym razem w wersji wytrawnej. Sezon na młody szpinak już się rozpoczął a jak wiecie uwielbiam te cudnie zielone liście i stale wymyślam rozmaite potrawy z nimi. 
Dziś szpinak w duecie z chudą szynką a właściwie, to z polędwicą. Całość zapiekłam pod kołderką z żółtego sera. 
Niepozorne i proste, ale pyszne naleśniki. Bardzo smakowały chłopakom, znowu wbrew pozorom:)



Składniki 
/6 sztuk/

Naleśniki*
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
3 duże jajka
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Nadzienie
łyżeczka masła
300 g świeżego młodego szpinaku
2 ząbki czosnku
do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
12 plastrów polędwicy sopockiej

Dodatkowo
6 łyżek startego żółtego sera
masło do wysmarowania formy
szczypior do podania
gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. 

Nadzienie. Szpinak umyj i osusz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim szpinak przez 3-4 minuty. Teraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze przez chwilę wszystko podsmaż. Szpinak dopraw do smaku solą, pieprzem i małą szczyptą gałki. 
Na każdy naleśnik rozłóż po łyżce szpinaku i po 2 plastry polędwicy. Naleśniki zwiń w rulony, przekrój na połowy.

Francuskie naleśniki ze szpinakiem i szynką. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym masłem. Posyp je żółtym serem i zapiekaj przez kilka minut do roztopienia sera. 
Podawaj gorące, posypane posiekanym szczypiorem, opcjonalnie z łyżką śmietany.

*Z podanego przepisu wyjdzie trochę więcej naleśników, chyba nie muszę mówić, co trzeba zrobić z tymi, które zostaną:) Jeśli mimo wszystko nie masz na nie pomysłu, to zerknij TUTAJ (krokiety z serem i parówką).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch