Pamiętacie moje artystyczne:) naleśniki szpinakowe? Pachnące czosnkiem, usmażone na maśle... Właśnie przypomniałam sobie, że wtedy nadziałam je kurczakiem i pieczarkami, zapiekałam pod żółtym serem i podałam z sosem jogurtowym.
Smakowały rewelacyjnie dlatego muszę podzielić się z Wami przepisem. To takie proste danie, choć jest przy nim trochę pracy i (co najgorsze) brudnych naczyń bo wszystko trzeba usmażyć/przygotować oddzielnie. Ale warto, warto! Skusicie się?
Składniki
/6-7 sztuk/
Naleśniki szpinakowe
3 garści świeżego młodego szpinaku
szklanka mąki
szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 jajka
sól i pieprz
1-2 ząbki czosnku
masło do smażenia
szklanka mąki
szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 jajka
sól i pieprz
1-2 ząbki czosnku
masło do smażenia
Nadzienie
łyżka masła
300 g małych pieczarek
łyżka oleju
300 g piersi kurczaka
sól, świeżo mielony pieprz
Sos jogurtowy ze szczypiorkiem
szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki posiekanego szczypioru
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo
7 łyżek startego na dużych oczkach żółtego sera
łyżeczka masła do wysmarowania formy
posiekany szczypiorek do podania
Naleśniki szpinakowe. Umyty szpinak blanszuj przez minutę we wrzącej wodzie. Następnie odcedź
szpinak na durszlaku, przelej zimną wodą i mocno odciśnij jej nadmiar.
Szpinak jest zbity, rozdziel go w palcach na kawałki albo pokrój.
Mąkę, mleko, wodę i jajka porządnie zmiksuj. Dopraw do smaku sporymi
szczyptami soli i pieprzu, do ciasta dodaj też czosnek przeciśnięty
przez praskę oraz szpinak, wszystko wymieszaj łyżką. Naczynie z ciastem
zostaw na kwadrans.
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła. Smaż naleśniki po około minucie z każdej strony. W razie potrzeby - dodawaj masła na patelnię.
Nadzienie. Na rozgrzanym maśle podsmaż pieczarki pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku.
Na rozgrzanym oleju usmaż piersi kurczaka pokrojone w kostkę (1cm x 1cm), dopraw do smaku.
Sos jogurtowy ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw do lodówki na czas pieczenia naleśników, żeby smaki się przegryzły.
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i pieczarkami. Pieczarki i kurczaka rozłóż na naleśnikach szpinakowych, złóż dowolnie. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż do niego naleśniki, każdy posyp łyżką startego sera, zapiecz przez kilkanaście minut do roztopienia sera.
Naleśniki podawaj gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem, z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.
Smacznego!:)

Inspiracja - Kasia Guzik, Gotuję bo lubię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz