Kolejny pomysł na faszerowane, jesienne warzywa. Mogliście już spróbować moich cukinii faszerowanych kaszą gryczaną i pieczarkami oraz bardzo popularnych na blogu papryk, które nadziałam serem feta i kurczakiem. Dziś natomiast indyk z duecie z pieczarkami, a nawet w trio bo z ryżem. Takie obiady mogę jeść codziennie dlatego spodziewajcie się kolejnych przepisów:)

Składniki
/6 faszerowanych papryk/
2 torebki ryżu (2 x 100 g)
500 g mięsa mielonego z indyka
400 g pieczarek
3 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz
6 papryk
olej rzepakowy
Sos czosnkowy
przygotuj według TEGO przepisu
Na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju
zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodaj czosnek
przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez minutę. Pieczarki pokrój w
małą kostkę, dołóż na patelnię i krótko podsmaż (3-5 minut).
W
dużej misce wymieszaj zawartość patelni z ryżem, mielonym mięsem z indyka, pokruszonym serem feta i drobno
posiekaną natką. Wszystko dopraw pieprzem i
solą.
Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne, wnętrze oprósz solą. Papryki napełnij farszem (nie upychaj go na siłę, lepiej żeby był "luźny").
Blachę
do pieczenia lekko wysmaruj olejem. W małych odstępach układaj papryki,
każdą polej po wierzchu cienką strużką oliwy. Piecz przez około 40 minut
w 170 stopniach lub aż papryki będą miękkie. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj
warzywa folią aluminiową i dopiecz.
W czasie gdy papryki się pieką, przygotuj sos czosnkowy.
Gorące papryki podawaj ze schłodzonym sosem. Smacznego!

A czemu juz nie ma przepisu na papryke faszerowana kurczakiem i fetą?!?!
OdpowiedzUsuńPonieważ ten przepis jest po prostu dużo lepszy:) Ale widzę, że w opisie zostawiłam odnośnik... zaraz się tym zajmę, usunę go, żeby nie wprowadzać czytelników z błąd.
UsuńDziękuję za uwagę i pozdrawiam!:)