To zdecydowanie najlepsze bułeczki, jakie zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego. Pachną cynamonem i migdałami. A najlepiej smakują na drugi dzień, do szklanki herbaty z cytryną, kiedy są już lekko twarde. Rewelacja, mówię Wam:)
Tylko pamiętajcie, żeby ciasto francuskie było dobrej jakości, czyli na maśle.
Tylko pamiętajcie, żeby ciasto francuskie było dobrej jakości, czyli na maśle.
Składniki
/15 sztuk/
/15 sztuk/
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
żółtko
łyżka mleka
2 arkusze po 375 g ciasta francuskiego
35 g roztopionego masła
2 duże jabłka (polecam antonówki)
2 garści płatków migdałowych
Glazura
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka cukru pudru
Dużą blachę wyłóż pergaminem.
Cynamon wymieszaj z cukrem. Łyżkę mieszanki odłóż.
Żółtka ubij z mlekiem.
Jeden arkusz ciasta posmaruj połową roztopionego masła i posyp połową cukru z cynamonem. Na to połóż drugi arkusz ciasta, posmaruj resztą masła i posyp resztą cukru. Teraz na cieście rozsyp jabłka pokrojone w małą kostkę wraz z płatkami migdałów (odłóż 2 łyżki płatków na później). Ciasto zwiń tworząc roladę. Brzeg ciasta posmaruj wodą. Następnie posmaruj roladę mieszaniną żółtek i mleka, zachowując nieco na później.
Rolkę tnij w plastry grubości 3 cm i przenoś na blachę. Każdy plaster smaruj mieszaniną jajeczną i oprósz resztą cukru z cynamonem i kilkoma dodatkowymi płatkami migdałów.
Piecz 40 min w temp. 200 st. C. W międzyczasie przygotuj glazurę.
Glazura: Miód podgrzej przez minutę z esencją waniliową.
Upieczone zawijasy obficie smaruj ciepłą glazurą, wierzch posyp cukrem pudrem i wstaw z powrotem do piekarnika na 5-10 min, aż ciasta będą złote, błyszczące i nie będą się lepić.
Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Inspiracja - miesięcznik Moje Gotowanie, październik 2014.
Zwariowałam jak zobaczyłam Twoje zdjęcia,to MUSI być pyszne!Zapisuję to cudo do natychmiastowego zrobienia.Pycha.
OdpowiedzUsuńWow, dziękuję, jak miło, bardzo się staram, robię zdjęcia fatalnym sprzętem więc każdy pozytywny komentarz o fotografiach cieszy mnie podwójnie. Co do przepisu to mogę zapewnić, że te bułeczki są pyszne. Czekam na opinię i pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń