Lubicie pasty? My z Danielem uwielbiamy. Ostatnio mamy niewiele czasu dlatego najczęściej robimy makarony z sosem pomidorowym, który przygotowuję w kilka minut na bazie mojego rewelacyjnego przecieru pomidorowego. Podgrzewam go na patelni z podduszoną cebulką i czosnkiem, dodaję do niego to co mamy w lodówce, a czasem, poza ziołami, nic już nie dodaję i wcinamy go na zdrowie z makaronem pełnoziarnistym. W następnym roku przerobię 100 kg pomidorów, mówię zupełnie poważnie, bo to mój faworyt w domowej spiżarni - zdrowy, lekki, niskokaloryczny i przepyszny. Znalazłam już dla niego kilkanaście zastosowań i znalazłabym kolejnych kilka, ale niestety przecier powoli się kończy:(
Dlatego dziś mam dla Was przepis na inny, równie lubiany przez nas makaron - z sosem śmietanowym. Trochę bardziej tuczący, trochę cięższy, ale jesienią ochota na takie małe grzeszki przychodzi zdecydowanie częściej. Do sosu śmietanowego dodajemy często boczek (wypas!), ser pleśniowy (mega wypas!) i szpinak. Robimy go też w wersji z kurczakiem i pieczarkami.
A dziś proponuję Wam ten sos w połączeniu z rukolą i wędzonym łososiem, lekko pachnący czosnkiem, z ciągnącym parmezanem i chrupiącymi orzechami włoskimi. Czujecie to? Nie? To szybko zróbcie to danie, jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, będziecie zachwyceni, obiecuję!
Składniki
/2 porcje/
150 g spaghetti
łyżka oleju rzepakowego
250 g łososia wędzonego na zimno
2 ząbki czosnku
4 garście rukoli
200 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki twrdego sera długodojrzewającego, startego na tarce
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni, drobno posiekanych
Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy makaron się gotuje - przygotuj sos.
Na rozgrzanym oleju podsmaż przez minutę łososia pokrojonego w szerokie paski. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i rukolę, wszystko podsmaż jeszcze przez minutę. Wlej śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (3-5 min), następnie dodaj 2 łyżki sera długodojrzewającego startego na tarce, zamieszaj i zdejmij z ognia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z makaronem, podawaj posypany uprażonymi orzechami włoskimi i serem długodojrzewającym.
najlepiej! super apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńO wow, dziękuję... Jednak zdjęcia są najsłabszą stroną bloga, miło kiedy je doceniacie:)
Usuń