środa, 3 lipca 2013

Sok z truskawek

Sok z truskawek o delikatnym cytrynowym posmaku. Obok soku malinowego i wiśniowego - mój ulubiony. Co roku robię kilka buteleczek, które zimą rozdaję wszystkim dookoła - kaszlącym, chrypiącym, chorującym. Wierzę w jego właściwości rozgrzewające i lecznicze, choć pewnie poza dużą ilością cukru i genialnym smakiem, wszystko inne jest nieprawdą. Nieważne. Umówmy się, że budyń śmietankowy polany takim sokiem truskawkowym to najskuteczniejsze lekarstwo i antybiotyk na wszystkie choroby zimy:)
A przy okazji, przez cały rok warto zbierać buteleczki po sokach i napojach, przydają się. Ja preferuję te z wypukłymi korkami - po ostygnięgciu nalanego soku widać, czy korek z powrotem jest wklęsły i czy sok jest dobrze zawekowany. Jeśli tak, to wytrwa długie miesiące, jeśli nie, to należy go szybko zużyć.
A jak Wam się podoba kokarda w grochy?:)


Składniki (ok. 4 l soku)

na kilogram truskawek - 250 g cukru i sok wyciśnięty z połowy małej cytryny

Dzień wcześniej umyte odszypułkowane truskawki skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić na noc, aż puszczą sok. 
Na drugi dzień sok odlać i odstawić. Resztę truskawek przełożyć do sokownika lub garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce niemal zupełnie stracą objętość i kolor, oddadzą resztę soku. Z sokownika spuścić sok przez kranik, z garnka - sok odlewać na bieżąco stołową łyżką.
Cały zebrany sok przelać do granka z grubym dnem, sprawdzić słodkość i kwasowość (ma być bardzo słodko i lekko kwaśno), jeśli trzeba-dodać cukier i sok z cytryny. 
Gotować na wolnym ogniu i zbierać szumowiny, które powstają na powierzchni. Kiedy nie ma już szumowin - sok jest gotowy do przelania do czystych wyparzonych butelek. 
Sok, który przelewamy, powinien cały czas wolno się gotować, trzeba postępować szybko i uważnie. Po nalaniu każdej butelki - zakręcamy ją wyparzonym suchym korkiem (gwint butelki również ma być wyparzony i suchy). Przekręcamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie pasteryzujemy.
Z 4 kg owoców wyszło mi 10 buteleczek o poj. ok. 0,4l.

Truskawki, które zostały po odlaniu soku możemy zaraz zużyć do naleśników. Ja nie robię już z nich dżemów, ale wiem, że niektórzy smażą je do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przekładają do słoików.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch