Jedne z naszych ulubionych świątecznych cukierków. Mocno rumowe, pachnące, przepyszne. A już szczególnie smakują mężczyznom - może przez ten alkohol. Chociaż ja rum też lubię:)
Wykorzystałam do nich marcepan własnej roboty, na który przepis już znacie. Nawet najdroższe tego typu cukierki kupne nie umywają się do domowych dlatego zróbcie je już dziś. Smacznego!
Składniki (na około 800 g cukierków)
1/2 kg suszonych śliwek kalifornijskich (dużych, mięsistych, nieuszkodzonych)
100 ml rumu
200 g marcepanu (1/2 porcji z przepisu na domowy marcepan)
150-200 g dobrej gorzkiej czekolady
Śliwki zalej rumem, wymieszaj, zostaw na noc. Po tym czasie odrywaj kawałki marcepanu, formuj na kształt pestek i nadziewaj nimi śliwki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śliwki kolejno wrzucaj do czekolady, obtaczaj cienko pomagając sobie łyżką. Śliwki odkładaj na papier do pieczenia, wstaw do lodówki żeby zastygły. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja
Rewelacja. Uwielbiam śliwki w czekoladzie, ale z marcepanem musiały smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuń