poniedziałek, 22 lipca 2013

Granola z suszonymi jabłkami, orzechami i żurawiną

Jakie powinno być  śniadanie idealne?
Lekkie i dające energię na cały dzień. Bogate w węglowodany, białka i kwasy omega. Wspomagające odchudzanie. Korzystnie wpływające na urodę. Obniżające cholesterol. Przygotowane z naturalnych polskich produktów. Doskonałe o każdej porze roku z sezonowymi dodatkami.
I najlepiej, żeby zawsze czekało gotowe. I oczywiście musi być pyszne.

Nic prostszego:) Pieczona granola z suszonymi owocami z polskich sadów i lasów. Z chrupiącymi orzechami. Z ziarnami z pękatych dyń i słoneczników rosnących do samego nieba. Ze złotym miodem od znajomych pszczelarzy.
Podawana z mlekiem białym jak śnieg lub z ulubionym jogurtem. Wedle uznania wzbogacona dodatkiem sezonowych świeżych owoców. Wedle humoru - z kosteczką ulubionej czekolady.

Do przygotowania granoli użyłam oleju rzepakowego, który przewyższa oliwę pod względem zawartości niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3.
Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń.
2-3 łyżki oleju rzepakowego zaspokajają nasze dzienne zapotrzebowanie na kwasy z grupy omega.

Wróćmy jednak do naszej granoli. Zamknięta szczelnie w pojemniku zachowuje świeżość przez wiele tygodni - również dzięki olejowi rzepakowemu, który doskonale konserwuje.
A więc na każdy zdrowy dzień - smacznego!:) 


Składniki
/na dużą prostokątną blachę/

3 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych jabłek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu

Orzechy włoskie i laskowe z grubsza posiekaj. Suszone jabłka pokrój na małe kawałki.
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) umieść w dużej misce, polej wodą i olejem rzepakowym, dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej miodem - cienką strużką.
Formę z granolą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st., piecz ok. 30 min (lub do zezłocenia). W trakcie pieczenia co kilka minut przemieszaj granolę drewnianą łyżką żeby równomiernie się piekła.
Wystudzoną granolę przełóż do szczelnego pojemnika.
Podawaj z mlekiem, jogurtem naturalnym lub greckim, kefirem, świeżymi owocami, miętą i czym tam jeszcze lubisz.
Na zdrowie!


2 komentarze:

Get In Touch