środa, 3 lipca 2013

Truskawki w lekkim syropie

Mój ulubiony sposób przechowywania owoców to właśnie owoce w syropie. Robi się je błyskawicznie, są bardzo dobre i co ważne - nie tak słodkie i nie tak kaloryczne jak dżemy. Ale zdecydowanie słodsze niż owocowe kompoty, dzięki czemu lepiej się przechowują. 
W taki sposób możecie zrobić truskawki, wiśnie, jagody, morele, maliny... w przypadku kwaśniejszych owoców dajcie po prostu trochę więcej cukru. Korzystajcie bo to bardzo dobry przepis.
Owoce, z tak przygotowanych przetworów, można dodawać do deserów, naleśników i ciast. A syrop rozcieńczyć z zimną albo gorącą wodą, dodać trochę cytryny i pić.
 
Składniki

truskawki
na każdy litr wody - 3/4 szklanki cukru

Do zimnej wody wsypać cukier, podgrzewać mieszając - cukier musi się rozpuścić. Zagotować. Truskawki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać gotującym syropem z wody i cukru, mocno zakręcić (nakrętki i gwinty muszą być wyparzone i suche).
Pasteryzować ok. 20 min. Ustawić do góry dnem do wystygnięcia.




1 komentarz:

  1. Jak tylko zrobię zakupy zabieram się za robienie przetworów z truskawek. Twoje przepisy mi się na pewno sprzydają :) Chcę się tylko dowiedzieć ile słoików wyszło Ci z tego przepisu?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch