Ta niepozorna zapiekana kanapka (bo to przecież wciąż kanapka:)) łączy moje ulubione smaki. Jest tu łosoś wędzony na ciepło, jest czosnek, parmezan i chrupiąca ciabatta. Pomidorki koktajlowe dodają świeżej lekkości. Kluczem do sukcesu - czyli smaku idealnego - jest dobry łosoś. Znalezienie takiego to nie lada wyzwanie ale ja wiem, że prędzej czy później każdy z nas spotyka "swojego pana/panią od łososia":) Ja pozdrawiam tatę mojej koleżanki, który sam wędził rybę, którą widzicie.
Zapiekana ciabatta nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jeśli ciabattę pokroicie na mniejsze kromki możecie wykorzystać ten przepis jako pomysł na gorącą przekąskę na imprezę.
Nie trzymajcie się ściśle podanej w przepisie gramatury. Podałam ją dla początkujących, którzy nie potrafią jeszcze "na oko" obliczyć czego i ile trzeba dodać/kupić, oraz dla skrupulatnych, którzy lubią w kuchni mieć wszystko pod kontrolą. Będzie pysznie, obiecuję!
Zapiekana ciabatta nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jeśli ciabattę pokroicie na mniejsze kromki możecie wykorzystać ten przepis jako pomysł na gorącą przekąskę na imprezę.
Nie trzymajcie się ściśle podanej w przepisie gramatury. Podałam ją dla początkujących, którzy nie potrafią jeszcze "na oko" obliczyć czego i ile trzeba dodać/kupić, oraz dla skrupulatnych, którzy lubią w kuchni mieć wszystko pod kontrolą. Będzie pysznie, obiecuję!
Składniki
/4 kanapki/
/4 kanapki/
długa ciabatta zwykła lub ziołowa
2-3 łyżki oliwi z oliwek
2 ząbki czosnku
250 g łososia wędzonego na ciepło
8 pomidorków koktajlowych
50 g parmezanu
50 g parmezanu
świeży koperek
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą i zostaw na chwilę, żeby oliwa przeszła jego smakiem. Ciabattę przekrój wzdłuż. Kromki skrop oliwą z czosnkiem. Na wierzch połóż kawałki łososia. Pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki albo połówki/ćwiartki i ułóż na rybie. Na wierzch zetrzyj parmezan. Piecz w piekarniku przez ok. 10 min (lub do czasu stopienia się sera). Nie piecz za długo żeby ciabatty pozostały miękkie w środku. Podawaj gorące posypane świeżym koperkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz