piątek, 29 listopada 2013

Świąteczna konfitura żurawinowa z gruszką i pomarańczą

Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że żurawina ma mnóstwo pektyny, która sprawia, że owoce nie wymagają zbyt dużo cukru i długiego smażenia, żeby szybko zgęstnieć. To prawda, ale z drugiej strony, jeśli robimy żurawinę na słodko, jak ta, to cukru trzeba dosypać więcej, żeby choć zrównoważył jej naturalną kwasowość i gorycz.
Dziś zaszalałam. Do żurawiny dodałam gruszki, skórkę i sok z pomarańczy oraz trochę przypraw, które kojarzą mi się ze Świętami. Nie muszę chyba dodawać, jak pachniało w mieszkaniu kiedy moja konfitura się smażyła. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie wyjadać jej prosto z garnka dlatego nie wiem, ile dokładnie jej wychodzi z podanego przepisu:) 
Pachnąca, lekko pikantna od przypraw. Może przełożycie nią tegoroczny piernik? A może nadziejecie drożdżowe bułeczki? Albo ulubione muffiny? Nieważne, i tak nie zdążycie bo zniknie zanim zagnieciecie jakiekolwiek ciasto:)
Oto najprostszy na świecie przepis na najlepszą na świecie konfiturę.


 Składniki (na około 1 i 1/2 litra konfitury)

1/2 kg żurawiny lub borówki brusznicy
1/2 kg gruszek
sok wyciśnięty z 1 soczystej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
kawałek kory cynamonu
5 goździków
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
300 g cukru
szczypta gałki muszkatołowej

Żurawinę umyj. Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Goździki i cynamon włóż do lnianego woreczka - potem będzie łatwiej je wyjąć.
Wszystkie składniki, wraz z woreczkiem z przyprawami, umieść w dużym garnku i smaż na wolnym ogniu ok. 35-40 minut, aż konfitura lekko zgęstnieje. Wyjmij woreczek a gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręć. Postaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Nie pasteryzuj. Gotowe!






2 komentarze:

  1. swieta.... hmm... coraz bliżej... szukam pomysłów na potrawy wigilijne i świateczne ale ciezko sie zdecydowac a jeszcze trudniej polaczyc tradycje z nuta nowoczesnosci :(

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch