Zakochałam się w żurawinie. Zakochałam się nie tylko ze względu na jej genialny, nieoczywisty smak, lecz także dlatego, że wszelkie przetwory z nią robi się błyskawicznie. Gdzieś wyczytałam, że żurawina ma mnóstwo pektyny, która sprawia, że owoce nie wymagają zbyt dużo cukru i długiego smażenia, żeby szybko zgęstnieć. To prawda, ale z drugiej strony, jeśli robimy żurawinę na słodko, jak ta, to cukru trzeba dosypać więcej, żeby choć zrównoważył jej naturalną kwasowość i gorycz.
Dziś zaszalałam. Do żurawiny dodałam gruszki, skórkę i sok z pomarańczy oraz trochę przypraw, które kojarzą mi się ze Świętami. Nie muszę chyba dodawać, jak pachniało w mieszkaniu kiedy moja konfitura się smażyła. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie wyjadać jej prosto z garnka dlatego nie wiem, ile dokładnie jej wychodzi z podanego przepisu:)
Pachnąca, lekko pikantna od przypraw. Może przełożycie nią tegoroczny piernik? A może nadziejecie drożdżowe bułeczki? Albo ulubione muffiny? Nieważne, i tak nie zdążycie bo zniknie zanim zagnieciecie jakiekolwiek ciasto:)
Oto najprostszy na świecie przepis na najlepszą na świecie konfiturę.
Oto najprostszy na świecie przepis na najlepszą na świecie konfiturę.
Składniki (na około 1 i 1/2 litra konfitury)
1/2 kg żurawiny lub borówki brusznicy
1/2 kg gruszek
sok wyciśnięty z 1 soczystej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
kawałek kory cynamonu
5 goździków
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
300 g cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Żurawinę umyj. Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Goździki i cynamon włóż do lnianego woreczka - potem będzie łatwiej je wyjąć.
Wszystkie składniki, wraz z woreczkiem z przyprawami, umieść w dużym garnku i smaż na wolnym ogniu ok. 35-40 minut, aż konfitura lekko zgęstnieje. Wyjmij woreczek a gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręć. Postaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Nie pasteryzuj. Gotowe!
musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńswieta.... hmm... coraz bliżej... szukam pomysłów na potrawy wigilijne i świateczne ale ciezko sie zdecydowac a jeszcze trudniej polaczyc tradycje z nuta nowoczesnosci :(
OdpowiedzUsuń