środa, 27 listopada 2013

Domowy sok żurawinowy

Zwariowałam na punkcie żurawiny. Mam nadzieję, że akurat w jej przypadku nadmiar nie szkodzi, tylko wręcz przeciwnie - leczy. I bardzo smakuje. 
Mogliście już spróbować żurawiny na słodko do słoików, kisielu i budyniu z żurawin. W przygotowaniu kolejne przepisy, m. in. na żurawinę do mięs i serów oraz na świąteczną konfiturę z gruszkami i pomarańczami, którą mam zamiar przełożyć tegoroczny piernik.
Ale póki co sok. Pyszny i zdrowy. Dodajcie go do herbaty z cytryną. Będzie idealny na obecną pogodę:)
I jak zwykle robi się sam!:)

 

Składniki (na około 2 litry soku)

1 kg żurawiny
1/2 kg cukru
woda

Umytą i przebraną żurawinę przełóż do dużego garnka z grubym dnem, zalej wodą w takiej ilości, żeby przykryła żurawinę i dodaj cukier. Garnek przykryj, gotuj wszystko na małym ogniu przez około 40 minut.
Po tym czasie sok odcedź. Owoce, które zostały, przetrzyj przez sito, przetarty mus dodaj do soku (nie musisz dodawać wszystkiego jeśli wolisz rzadkie soki), ponownie zagotuj. Zbierz szumowiny.
Sok przelej do suchych, wyparzonych słoików/butelek, mocno zakręć, postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Pij do herbaty:)
Na zdrowie!

 

4 komentarze:

  1. Musi być przepyszny ! :) Takie domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robiłam ciasto ze świeża żurawiną i się w niej zakochałam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam zwykły placek ucierany ze świeżą żurawiną i to był strzał w dziesiątkę, słodki placek, kwaśne żurawiny, rewelacja:) a z jakiego przepisu robiłaś?

      Usuń
  3. muszę go zrobić! do przeziębieniowej herbatki w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch