poniedziałek, 18 marca 2013

Toskańska zupa pomidorowo-chlebowa

Tradycyjną toskańską pappa al pomodoro przygotowuje się z soczystych pomidorów dojrzewających we włoskim słońcu, czerstwego chleba ugrillowanego na rumiano oraz wina, czosnku i oliwy. Podaje się ją doprawioną octem balsamicznym.

U progu polskiej wiosny słońca jak na lekarstwo, na pomidory musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy a kupienie dobrej jakości włoskiej oliwy graniczy z cudem. Ale to nie znaczy, że o tej porze roku nie możemy cieszyć się smakiem tej toskańskiej potrawy.
W mojej zimowej interpretacji pappa al pomodro świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, a włoską oliwę naszym polskim, doskonałym olejem rzepakowym. Zupę blenduję na gładki, gęsty krem, żeby miała jeszcze bardziej zimowy charakter. I nie grilluję pieczywa przed dodaniem do zupy i zmiksowaniem, tylko podaję ją z chrupiącą bagietką zapieczoną z mozarellą. Jest przepyszna!
Aha, a jej przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 25 minut.


Składniki

Toskańska zupa pomidorowo-chlebowa
2 łyżki oleju
3 cebule
5 ząbków czosnku
4 puszki pomidorów (puszka - 400 g)
1250 ml wody
1/2 długiej bagietki lub 3 kajzerki
pęczek bazylii
 3 łyżki cukru
sól i świeżo zmielony pieprz

Grzanki
bagietka
kulka mozarelli
masło
zioła prowansalskie 

Toskańska zupa pomidorowa: Cebulę pokrojoną w grubą kostkę zeszklij na oleju. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez minutę, następnie dodaj pomidory i smaż wszystko przez 10 min.
Warzywa zalej wodą, doprowadź do wrzenia, do zupy wrzuć połamane pieczywo. Kiedy bułki nasiąkną, dodaj liski bazylii i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw cukrem, solą i pieprzem, podawaj z grzankami.

Grzanki: Bagietkę pokrój w kromki, na części bułeczek połóż plastry mozarelli, pozostałe posmaruj cieniutko masłem i posyp ziołami.Tak przygotowane bagietki zapiecz w piekarniku aż ser się roztopi.

3 komentarze:

  1. Rewelacyjna zupa. Gotowałam ją już 2 razy i to raz ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Rodzina się zajada. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, czy bagietke ktora jest namoczona tez blenduje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, blenduje się wszystko poza grzankami z mozarellą, które potem podajesz do zupy. To jest bardzo dobry przepis, nie obawiaj się, zupa będzie wspaniała:)

      Usuń

Get In Touch