środa, 28 maja 2014

"White Plate. Słodkie" Elizy Mórawskiej - recenzja

Elizy Mórawskiej, autorki jednego z najlepszych blogów kulinarnych w Polsce, nie muszę przedstawiać miłośnikom dobrej kuchni i pięknych zdjęć. Blog White Plate to ponad 8 lat pisania, fotografowania, pieczenia i gotowania, a książka o tym samym tytule jest zbiorem 60 przepisów na słodkie wypieki.

Pierwsze wydanie "White Plate" pochodzi z 2012 roku. Tym co różni wydanie drugie z kwietnia tego roku (czyli to, o którym dziś przeczytacie) od wydania poprzedniego są mniejszy format, niższa cena, więcej przepisów i brak wersji angielskiej. 



Smaki dzieciństwa spędzonego na Podlasiu, receptury przywiezione z zagranicznych podróży, trochę kulinarnych eksperymentów i jeszcze więcej klasyki. To wszystko inspirowało autorkę, kiedy tworzyła zbiór ulubionych i niezawodnych przepisów do swojej pierwszej książki.
A znajdziemy w niej receptury na tarty, torty, mazurki, babki, pączki, oponki, serniki, brownie, muffinki, bezy, gofry, biszkopty, ciasteczka, ciasta kruche i drożdżowe...

Sernik jagodowy.  Ma piękny kolor.
Sernik polski. Takich tradycyjnych przepisów jest w książce dużo więcej. Już go upiekłam, po przepis zapraszam do kolejnego wpisu.



Szarlotka polska. Z cynamonem, gałką, imbirem, na kruchym cieście.
Oponki. Kolejny klasyk w "White Plate"
Przepisy zostały uporządkowane według pór roku, i tak np. w lecie autorka proponuje, żeby upiec biszkopt z truskawkami, a jesienią kruchy placek ze śliwkami. 
Ostatnim, piątym rozdziałem jest Miłość. Znajdziemy w nim przepisy m.in. na Tort orzechowy, Tiramisu, czy Czekoladowe brownie z filiżanki.

Przepis jesienny: Kruchy placek ze śliwkami
Tarta zimowa. Czyli ciasto z mrożonymi owocami i bananami.
Każdy dział poprzedza garść autorskich wspomnień i skojarzeń z daną porą roku, oraz zdjęcia z podróży. 


 


W "White Plate" poza przepisami znajdziemy również Niezbędnik domowego cukiernika, czyli dział, w którym Eliza opisuje przybory kuchenne (formy, miksery, akcesoria, itp) oraz właściwości składników, których używa (np. jaj, cukru, mąki czy soli).
Część książki poświęcono na małe kompendium zatytułowane Praktyczne porady dotyczące ciast. To zbiór wskazówek dotyczących np. ugniatania ciasta kruchego, mrożenia wypieków, temperatury pieczenia lub smażenia.


Do każdego przepisu jest dołączone zdjęcie gotowego wypieku. Eliza Mórawska słynie ze swojego stylu fotografowania. Charakteryzuje go minimalizm oraz stylizowanie zdjęć na stare z wykorzystaniem odpowiednich akcesoriów (zaśniedziałe sztućce, stare blachy, pożółkłe gazety itp). Wszystkie zdjęcia są piękne, a same wypieki wyglądają jakby dopiero wyszły z domowej, babcinej, najlepszej kuchni.

 

 

 

Poza tym w przypadku trudniejszych wypieków obfotografowano również kolejne etapy ich przygotowania.

 

 

Książka "White Plate" zawiera nie tylko piękne fotografie, lecz także mnóstwo merytorycznych wskazówek dotyczących pieczenia. Polecam ją wszystkim, którzy chcieliby nauczyć się pieczenia od podstaw, oraz tym, którzy już pieczenia kochają. Zarówno jedni, jak i drudzy nie będą zawiedzeni.
Długo szukałam White Plate w różnych księgarniach i bardzo się cieszę, że wreszcie mam ją w swojej biblioteczce.

Eliza Mórawska
"White plate. Słodkie"
Wydawnictwo Dwie Siostry, 2014
39,90

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch