W tym roku miałam dosyć poszukiwania w delikatesach i supermarketach masy marcepanowej, którą już tradycyjnie nadziewam suszone śliwki wymoczone w rumie. Za to przeszukałam internet i okazało się, że zrobienie takiego marcepanu domowym sposobem jest banalnie proste. A jego smak, konsystencję i słodycz możemy zmieniać wedle uznania. Ja staram się ograniczać cukier bo choć lubię wszystko co słodkie, to nie cierpię przesłodkich ulepów.
Najczęściej polecana w przepisach proporcja cukru pudru do migdałów to 1:1. Ja dałam mniej cukru, i delikatnie zrównoważyłam słodycz marcepanu sokiem z cytryny. Wyszło pyszne, pachnące cudo. Zróbcie go prędko, bo za chwilę przepis na śliwki nim nadziewane, a jak zdążę to zrobię jeszcze batoniki pomarańczowe z marcepanem i struclę drożdżową:) Świąteczny szał wypieków i przygotowań już mnie dopadł:)
Składniki (na około 420 g marcepanu)
250 g obranych migdałów*
150 g cukru pudru
2 łyżeczki (10 ml) aromatu lub olejku migdałowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 (lub więcej) łyżki wody
kilka kropli oleju
Migdały zmiel w blenderze na mokrą mąkę. Przełóż je do miski, wsyp cukier puder, wlej aromat, sok z cytryny i wodę - na początek 2 łyżki. Wszystko wyrób ręcznie na plastyczną masę. Jeśli marcepan jest za suchy lub za twardy, to dolej trochę wody i znowu wyrób.
Z gotowego marcepanu uformuj wałek, delikatnie posmaruj go olejem, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, żeby masa się związała.
Z gotowego marcepanu uformuj wałek, delikatnie posmaruj go olejem, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, żeby masa się związała.
Przechowuj w lodówce do 2-3 tygodni. Używaj do deserów.
*Przepisy zalecają kupienie migdałów w skórkach, zalanie ich wrzątkiem na 5 minut i obranie ze skórek. Autorzy motywują to wysoką ceną migdałów obranych. W tym roku cena migdałów w skórce wynosiła 40 zł/kg, a obranych - 45 zł. Kupując 250 g migdałów bez skórki zapłaciłam około 1,5 zł więcej, niż gdybym kupiła migdały w skórce. Nie dokładajcie sobie niepotrzebnej pracy, jeśli nie przekłada się to na naprawdę wymierne lub ewidentnie smakowe korzyści.
uwielbiam marcepan, nie sądziłam, że jest tak prosty do zrobienia. Chyba spróbuję. Właśnie kupiłam cukierki marcepanowe i smakują w zasadzie samym cukrem :/
OdpowiedzUsuńDomowy marcepan to inna bajka w porównaniu ze sklepowym. Jest wspaniały. I sama możesz dozować zawartość cukru w nim. Marcepan musi być słodki, ale nie musi być słodkim ulepem. Czekam na wiadomość, jak smakował:)
UsuńZastanawiam się, jakby wyszedł z pudrem z cukru trzcinowego. Staram się nie używać białego. Może zaryzykuję próbkę, żeby w razie klapy nie zmarnować za dużo składników ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie po prostu trochę ciemniejszy, ale powinien się udać. Dobry pomysł z tą próbką:) Daj znać, jak wyszło!
Usuń