sobota, 21 grudnia 2013

Domowy marcepan

W tym roku miałam dosyć poszukiwania w delikatesach i supermarketach masy marcepanowej, którą już tradycyjnie nadziewam suszone śliwki wymoczone w rumie. Za to przeszukałam internet i okazało się, że zrobienie takiego marcepanu domowym sposobem jest banalnie proste. A jego smak, konsystencję i słodycz możemy zmieniać wedle uznania. Ja staram się ograniczać cukier bo choć lubię wszystko co słodkie, to nie cierpię przesłodkich ulepów. 
Najczęściej polecana w przepisach proporcja cukru pudru do migdałów to 1:1. Ja dałam mniej cukru, i delikatnie zrównoważyłam słodycz marcepanu sokiem z cytryny. Wyszło pyszne, pachnące cudo. Zróbcie go prędko, bo za chwilę przepis na śliwki nim nadziewane, a jak zdążę to zrobię jeszcze batoniki pomarańczowe z marcepanem i struclę drożdżową:) Świąteczny szał wypieków i przygotowań już mnie dopadł:)


Składniki (na około 420 g marcepanu)

250 g obranych migdałów*
150 g cukru pudru
2 łyżeczki (10 ml) aromatu lub olejku migdałowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 (lub więcej) łyżki wody
kilka kropli oleju

Migdały zmiel w blenderze na mokrą mąkę. Przełóż je do miski, wsyp cukier puder, wlej aromat, sok z cytryny i wodę - na początek 2 łyżki. Wszystko wyrób ręcznie na plastyczną masę. Jeśli marcepan jest za suchy lub za twardy, to dolej trochę wody i znowu wyrób.
Z gotowego marcepanu uformuj wałek, delikatnie posmaruj go olejem, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, żeby masa się związała. 
Przechowuj w lodówce do 2-3 tygodni. Używaj do deserów. 

*Przepisy zalecają kupienie migdałów w skórkach, zalanie ich wrzątkiem na 5 minut i obranie ze skórek. Autorzy motywują to wysoką ceną migdałów obranych. W tym roku cena migdałów w skórce wynosiła 40 zł/kg, a obranych - 45 zł. Kupując 250 g migdałów bez skórki zapłaciłam około 1,5 zł więcej, niż gdybym kupiła migdały w skórce. Nie dokładajcie sobie niepotrzebnej pracy, jeśli nie przekłada się to na naprawdę wymierne lub ewidentnie smakowe korzyści. 


4 komentarze:

  1. uwielbiam marcepan, nie sądziłam, że jest tak prosty do zrobienia. Chyba spróbuję. Właśnie kupiłam cukierki marcepanowe i smakują w zasadzie samym cukrem :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy marcepan to inna bajka w porównaniu ze sklepowym. Jest wspaniały. I sama możesz dozować zawartość cukru w nim. Marcepan musi być słodki, ale nie musi być słodkim ulepem. Czekam na wiadomość, jak smakował:)

      Usuń
  2. Zastanawiam się, jakby wyszedł z pudrem z cukru trzcinowego. Staram się nie używać białego. Może zaryzykuję próbkę, żeby w razie klapy nie zmarnować za dużo składników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie po prostu trochę ciemniejszy, ale powinien się udać. Dobry pomysł z tą próbką:) Daj znać, jak wyszło!

      Usuń

Get In Touch