wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasteczka pomarańczowe z kardamonem

Ciasteczka z ciasta ucieranego, czyli pyszne, miękkie, ale trudniejsze do zrobienia niż z ciasta kruchego. Ale jeśli będziecie trzymać się ściśle przepisu i wskazówek - nie powinno być problemu. Myślę, że to będą wasze ulubione ciasteczka na świątecznym stole. 


Składniki (na 4-5 dużych blach ciasteczek)

Ciasteczka
4 szklanki mąki pszennej + ok. 1 szklanki do podsypywania
2i 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
300 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko w temperaturze pokojowej
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Pomarańczowy lukier
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka wody

Mąkę przesiej z kardamonem i solą. Masło ubij mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Teraz do masy dodaj jajko i znowu ubij. Na koniec dodaj mąkę z przyprawami, skórkę i sok z pomarańczy. Wszystko wymieszaj na wolnych obrotach miksera do dokładnego połączenia.
Ciasto jest bardzo klejące, dlatego miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na 4 części. Łyżką wyjmij jedną część, resztę wstaw do lodówki (w lodówce lub zamrażarce przechowuj również resztki ciasta pozostałe po wykrojeniu kształtów).
Stolnicę podsyp mocno mąką (nawet 2 łyżki na każdą czwartą część ciasta), szybko zagnieć - wmieszasz mąkę do tej części ciasta, z którą obecnie pracujesz, ale staraj się zbytnio nie ogrzać ciasta w dłoniach. Ciasto powinno stać się gęściejsze, ściślejsze, łatwiejsze w formowaniu. Blat podsyp mąką, ciasto również. Rozwałkuj je na grubość ok 5 mm, wykrawaj kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w 180 stopniach przez ok. 10 min do lekkiego zrumienienia. Studź na kratce.
Ostudzone ciasteczka możesz polukrować (cukier puder wymieszaj z sokiem i wodą żeby nie było grudek). Smacznego!

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch