środa, 22 maja 2013

Kasza gryczana na zimno z rzodkiewką i ogórkiem

Po genialnym makaronie z piersią kurczaka w sosie grzybowym, testuję kolejny przepis Anny Starmach z jej książki "Pyszne 25" (recenzja TUTAJ). I po raz kolejny rzecz godna polecenia choć znowu baaardzo niepozorna. Kasza gryczana na zimno z chrupiącymi warzywami i prażonymi pestkami to pychota!
Polecam odchudzającym się bo jest niskokaloryczna oraz kuchennym leniuchom bo jej przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut.
Koniecznie spróbujcie tej kaszy z jajkiem sadzonym!


Składniki
/dla 3-4 osób/

200 g kaszy gryczanej
3 cebulki dymki
natka pietruszki
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
2 ogórki
pęczek rzodkiewek
sól i pieprz
Sos
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Kaszę ugotuj na sypko. Gdy kasza się gotuje, umyj i drobno pokrój cebulę, pietruszkę i selera. Ogórka i rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie półksiężyce. Warzywa przełóż do dużej miski.
Na mocno rozgrzanej patelni grillluj ok. 2 min pestki dyni i słonecznika, aż będą chrupkie. Dodaj je do warzyw.
Ugotowaną kaszę ostudź, przełóż do miski z warzywami, polej sosem i dopraw do smaku.

Sos. W małej miseczce wymieszaj składniki sosu: posiekane ząbki czosnku (daj mniej, jeśli nie lubisz jego smaku), oliwę i ocet balsamiczny.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Paula...wiesz jakie to jest pyszne? a jak postoi z godzinkę, naciągnie, sama wyjadłam pół miski, resztę podzieliłam na 5 porcji dla pozostałych członków rodziny:)

      Usuń
  2. Potwierdzam, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch