Zwana przez nas Szynką Pani Zosi, od której dostałam ten przepis. To najlepsza gotowana szynka jaką jadłam. Miękka i delikatna. Prosta w przygotowaniu. Na co dzień pysznie zastąpi wędlinę ze sklepu. Koniecznie musicie ją zrobić na najbliższe Święta. Do żurawiny. Albo ćwikły z chrzanem.
A ja jeszcze dziś wszamię ją z chrupiącym chlebem i musztardą:)
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
Marynata
1 litr wody
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku
3 ząbki czosnku
Marynata. Wszystkie składniki zagotuj w dużym garnku, wystudź. Do wystudzonej marynaty włóż umyte mięso i zostaw na noc.
Szynka po staropolsku. Na drugi dzień ugotuj mięso w marynacie - przez około 40-60 minut. Szynkę zostaw w wodzie, aż wystygnie. Gotowe!
Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni - wtedy jest najsmaczniejsza.
Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni - wtedy jest najsmaczniejsza.
Smacznego!
super ta szyneczka,rozumiem że po nocy stawiasz garnek na gaz i od momentu zgotowania 40,60 minut
OdpowiedzUsuńTak jest:)
UsuńKto by się spodziewał, że tak prosto można mieć pyszną, prawdziwą wędlinę :)
OdpowiedzUsuńGenialna w swej prostocie,zapisuję!
OdpowiedzUsuńSzynka wygląda smacznie, ale do pozostawienia komentarza skusił mnie ten nóż ;)
OdpowiedzUsuńMój dziadek takie miał, kojarza mi się z najlepszą jakoscią i naprawdę od razu zwrócił moja uwagę ;)
Pozdrawiam!
Mieszkam w mieszkaniu po starszej pani, ten nóż znalazłam w jednej z kuchennych szuflad, tam jest zresztą wiele innych skarbów, które czasem wykorzystuję do zdjęć. A jeszcze a propos noża to jest świetnie zrobiony, dobrze leży w dłoni i muszę przyznać, że jest bardzo ostry!:)
UsuńBardzo ładna szynka.
OdpowiedzUsuńszkoda, że te wszystkie komentarze są tak mało wartościowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, i nie chwalę przed wypróbowaniem.
Każdy komentuje tak jak chce, publikuję wszystko. W razie jakichś "bardziej wartościowych" pytań - służę pomocą. I czekam na pochwałę - po wypróbowaniu, a jakże:)
Usuńjutro robię ;-) dam znać, jak wyszła.
OdpowiedzUsuńKasiu:) czekam w takim razie i życzę smacznego, mam nadzieję, że Wam posmakuje. A jeśli nie, to w ramach znajomości - zwrot kosztów gwarantowany:) Szynka zachowuje świeżość przez 3 dni, wtedy jest najlepsza. Muszę to dopisać w przepisie. Pozdrawiam!
Usuńjutro robię ;-) dam znać jak wyszła ;-)
OdpowiedzUsuńdzis zrobiłam zalewe, ale dopiero podczas gotowania zauwazylam, ze kminku mi zabrakło, wiec dodam pozniej, moze sie uda ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis ;). Jest pyszna , doskonale sie kroi i smakuje wybornie :). Naprawde polecam, zwlaszcza ze mojemy 6-latkowi tez bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńGotowałam ja 60zmin, przewracajac co kilka minut w garnku i przykryłam pokrywka, do ostygniecia w zalewie zostawilam na cala noc (gotowalam poznym wieczorem), szybko mi znika z lodowki, pewnie bede robiła znowu ;)
bardzo się cieszę, że smakuje. My też ją często robimy, jest pyszna :) Dziękuję za komentarz, takie są dla mnie najcenniejsze i najważniejsze. Pozdrawiam i zachęcam wypróbować inne przepisy!
UsuńA czy szynkę tę gotuje się w siatce? Ewentualnie obowiązaną sznurkiem? Czy luzem?
OdpowiedzUsuńLuzem, nie rozpada się, dobrze się trzyma. daj znać czy smakowała::)
UsuńBardzo smaczna, nie rozpada się polecam:) Ostatnio tez kupiłem taka szyneczke bez konserwantów od henryka kani, była bardzo podobna w smaku
OdpowiedzUsuńhehe podobna w smaku to moze nie, bo ŻADNA wędlina sklepowa nie równa się z dobrze przyrządzoną domową, ale trzeba przyznać że to jeden z lepszych producentów wędlin
OdpowiedzUsuńWłaśnie zagotowałam marynatę,wieczorem włożę szyneczkę,jutro ugotuję i myślę,że będzie pysznie.Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńrobiłam nawet tym przepisem karkówkę i wyszła pysznie polecam serdecznie i dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy szynka powinna być wędzona?
OdpowiedzUsuńNie, powinna być surowa.
UsuńPycha Pycha Pycha!!! Prosty niebanalny przepis. Polecam i dziekuje
OdpowiedzUsuń