poniedziałek, 25 listopada 2013

Gotowana szynka po staropolsku

Zwana przez nas Szynką Pani Zosi, od której dostałam ten przepis. To najlepsza gotowana szynka jaką jadłam. Miękka i delikatna. Prosta w przygotowaniu. Na co dzień pysznie zastąpi wędlinę ze sklepu. Koniecznie musicie ją zrobić na najbliższe Święta. Do żurawiny. Albo ćwikły z chrzanem. 
A ja jeszcze dziś wszamię ją z chrupiącym chlebem i musztardą:)


Składniki

1 kg szynki wieprzowej

Marynata
1 litr wody
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku
3 ząbki czosnku

Marynata. Wszystkie składniki zagotuj w dużym garnku, wystudź. Do wystudzonej marynaty włóż umyte mięso i zostaw na noc. 

Szynka po staropolsku. Na drugi dzień ugotuj mięso w marynacie - przez około 40-60 minut. Szynkę zostaw w wodzie, aż wystygnie. Gotowe!
Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni - wtedy jest najsmaczniejsza. 
Smacznego!

 


24 komentarze:

  1. super ta szyneczka,rozumiem że po nocy stawiasz garnek na gaz i od momentu zgotowania 40,60 minut

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się spodziewał, że tak prosto można mieć pyszną, prawdziwą wędlinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna w swej prostocie,zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szynka wygląda smacznie, ale do pozostawienia komentarza skusił mnie ten nóż ;)
    Mój dziadek takie miał, kojarza mi się z najlepszą jakoscią i naprawdę od razu zwrócił moja uwagę ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkam w mieszkaniu po starszej pani, ten nóż znalazłam w jednej z kuchennych szuflad, tam jest zresztą wiele innych skarbów, które czasem wykorzystuję do zdjęć. A jeszcze a propos noża to jest świetnie zrobiony, dobrze leży w dłoni i muszę przyznać, że jest bardzo ostry!:)

      Usuń
  5. szkoda, że te wszystkie komentarze są tak mało wartościowe.
    Pozdrawiam, i nie chwalę przed wypróbowaniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy komentuje tak jak chce, publikuję wszystko. W razie jakichś "bardziej wartościowych" pytań - służę pomocą. I czekam na pochwałę - po wypróbowaniu, a jakże:)

      Usuń
  6. jutro robię ;-) dam znać, jak wyszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu:) czekam w takim razie i życzę smacznego, mam nadzieję, że Wam posmakuje. A jeśli nie, to w ramach znajomości - zwrot kosztów gwarantowany:) Szynka zachowuje świeżość przez 3 dni, wtedy jest najlepsza. Muszę to dopisać w przepisie. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. jutro robię ;-) dam znać jak wyszła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzis zrobiłam zalewe, ale dopiero podczas gotowania zauwazylam, ze kminku mi zabrakło, wiec dodam pozniej, moze sie uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziekuje za przepis ;). Jest pyszna , doskonale sie kroi i smakuje wybornie :). Naprawde polecam, zwlaszcza ze mojemy 6-latkowi tez bardzo smakuje.
    Gotowałam ja 60zmin, przewracajac co kilka minut w garnku i przykryłam pokrywka, do ostygniecia w zalewie zostawilam na cala noc (gotowalam poznym wieczorem), szybko mi znika z lodowki, pewnie bede robiła znowu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakuje. My też ją często robimy, jest pyszna :) Dziękuję za komentarz, takie są dla mnie najcenniejsze i najważniejsze. Pozdrawiam i zachęcam wypróbować inne przepisy!

      Usuń
  10. A czy szynkę tę gotuje się w siatce? Ewentualnie obowiązaną sznurkiem? Czy luzem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luzem, nie rozpada się, dobrze się trzyma. daj znać czy smakowała::)

      Usuń
  11. Bardzo smaczna, nie rozpada się polecam:) Ostatnio tez kupiłem taka szyneczke bez konserwantów od henryka kani, była bardzo podobna w smaku

    OdpowiedzUsuń
  12. hehe podobna w smaku to moze nie, bo ŻADNA wędlina sklepowa nie równa się z dobrze przyrządzoną domową, ale trzeba przyznać że to jeden z lepszych producentów wędlin

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zagotowałam marynatę,wieczorem włożę szyneczkę,jutro ugotuję i myślę,że będzie pysznie.Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam nawet tym przepisem karkówkę i wyszła pysznie polecam serdecznie i dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy szynka powinna być wędzona?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha Pycha Pycha!!! Prosty niebanalny przepis. Polecam i dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch