Kisiel to moja kolejna propozycja na wykorzystanie żurawiny w kuchni. O zdrowotnych właściwościach tych małych czerwonych kuleczek pisałam przy okazji przepisu na żurawinę na zimę do słoików. Jeśli ją zrobiliście, to teraz możecie błyskawicznie przygotować z niej kisiel.
Jeśli jeszcze jej nie macie, to podaję alternatywny przepis na kisiel ze świeżej żurawiny. Jego przygotowanie zajmie chwilę dłużej, ale smak kisielu będzie równie wspaniały a żurawina zachowa swoje cenne właściwości.
Kisiel z żurawiny na zimę do słoika
Składniki (na około 1/2 litra kisielu)
6 łyżek żurawiny na zimę ze słoika
Kisiel ze świeżej żurawiny
Składniki (na około 1/2 litra kisielu)
Składniki (na około 1/2 litra kisielu)
6 łyżek żurawiny na zimę ze słoika
450 ml wody
cukier
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
Żurawinę ze słoika wymieszaj z wodą i zagotuj. Do gotującego się wywaru wlej powoli mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki. Ewentualnie dosłodź do smaku.
Gotowy kisiel przelej do pucharków. Smacznego!
Kisiel ze świeżej żurawiny
Składniki (na około 1/2 litra kisielu)
1 i 1/2 szklanki żurawiny*
450 ml wody
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
Żurawinę umyj, osusz, przetrzyj przez sito. Przecier odłóż a łupiny, które zostały zagotuj w garnku z wodą i cukrem. Gotuj kilka minut, po czym odcedź na gęstym sicie. Łupiny nie będą nam już potrzebne.
Do odcedzonego wywaru dodaj przecier i ponownie zagotuj. Do gotującego się wywaru wlej powoli mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki.
Gotowy kisiel przelej do pucharków. Smacznego:)
*Do kisielu polecam użyć żurawiny błotnej, a nie wielkoowocowej (o różnicy piszę tu, na końcu posta).
*Do kisielu polecam użyć żurawiny błotnej, a nie wielkoowocowej (o różnicy piszę tu, na końcu posta).
mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
OdpowiedzUsuń;))