poniedziałek, 18 listopada 2013

Żurawina na słodko do słoików

Jej Wysokość Żurawina. Kiedyś nazywana cytryną dla ubogich. Dziś, wraz z modą na zdrowe odżywianie, moda na żurawinę wraca. A jej cena, jak wszystkiego co modne, jest stosunkowo wysoka. Niech pocieszeniem będzie fakt, że akurat w przypadku żurawiny, cena jest współmierna do "jakości".
 Żurawina jest nieoceniona na problemy układu moczowego, chroni przed nowotworami, zawiera witaminę C, zapobiega chorobom układu pokarmowego i odchudza. Dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką. 
Żurawinę przygotowaną wg poniższego przepisu możecie dodawać do herbaty, deserów, robić z niej kisiel, galaretkę.
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, jem łyżkę tej żurawiny. Ma dużo cukru, ale chcę wierzyć, że właściwości zdrowotnych o wiele więcej, dlatego kaloryczność schodzi na dalszy plan:) A poza tym jest pyszna sama w sobie!


Składniki
/ok. 2 litry żurawiny/

1 kg żurawiny lub borówki brusznicy
1 kg cukru

Umytą żurawinę zblenduj z cukrem (niezbyt dokładnie, niech część owoców zostanie w całości), po czym przełóż do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe, na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, robię w ten sam sposób słoiki z żurawiną na zimę, przy czym ich nie pasteryzuję. Po prostu wkładam do lodówki, do dolnych szuflad, może też być w zimnym miejscu, np spiżarnia. W ten sposób nie traci żadnych wartości odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też słyszałam o tym sposobie, jednak dla pewności wolę pasteryzować. Ale w tym roku chyba spróbuję wg Twojego sposobu, w końcu najważniejsze jest to, żeby było zdrowo!
      Dzięki za uwagę, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Ha, bez pasteryzacji jeszcze lepsza!:) Już zmieniam przepis!

      Usuń
  2. Witam, to nie trzeba gotować tej żurawiny przed włożeniem do słoika? Tylko tak po prostu zmiksować z cukrem? jak długo może być przechowywana? dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zmiksować ją z cukrem, to najłatwiejszy sposób przechowania żurawiny. Nie, nie trzeba jej w żaden sposób obrabiać termicznie, kiedyś ją pasteryzowałam, ale w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

      Żurawina zawiera naturalne konserwanty, poza tym przy tej ilości cukru (kg na kg owoców) jest on dodatkowym konserwantem.

      Może być przechowywana spokojnie przez 6 miesięcy, mam jeszcze kilka słoików z zeszłego roku (niektóre nawet otwarte i zjedzone do połowy) i nic się z nimi nie dzieje.

      A tutaj masz jeszcze przepis na pyszną i pachnącą konfiturę żurawinową, taką świąteczną, polecam mocno:

      http://slodzesolepieprze.blogspot.com/2013/11/swiateczna-konfitura-zurawinowa-z.html

      Dzięki za odwiedziny i dociekliwość, pozdrawiam:)

      Usuń

Get In Touch