Ekstremalnie cytrynowy, mocno orzeźwiający, zarówno ciężki, jak i delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej nie pęka, rośnie równiutki. Przepis podstawowy niezawodnej Dorotus wzbogaciłam o dodanie spodu z płatków migdałów i kruchych ciasteczek owsianych z orzechami.
I to był świetny pomysł. Chrupiący spód fajnie współgrał z mazistą masą serową. To najlepszy sernik, jaki w życiu upiekłam.
Lemon curd kupiłam na dziale spożywczym w Marks and Spencer, kosztuje ok. 11 zł.
Składniki na spód
150 g ciastek owsianych z orzechami (użyłam Bonitków z Bideronki) lub Digestive
50 g płatków migdałów
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć w blenderze lub potłuc wałkiem, wymieszać z płatkami i masłem na "mokry piasek", wysypać na dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć (zdj. 1), wstawić do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn i sok świeżo wyciśnięty z jednej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Do tortownicy ze spodem ciasteczkowym wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut z parą wodną (tortownicę obłożyć na zewnątrz szczelnie folią aluminiową, wstawić ją do szczelnego (!) naczynia żaroodpornego z wrzącą wodą, wody ma być mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub umieścić poziom niżej w piekarniku naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Oddzielić nożykiem boki tortownicy, sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Po schłodzeniu na wierzch sernika wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać.
Po schłodzeniu na wierzch sernika wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać.
Ze wzglęu na ciasteczkowy spód nie próbowałam oddzielać całego sernika od dna tortownicy, żeby przełożyć go na paterę, podawałam pokrojony od razu na porcje.
Składniki na krem cytrynowy
Składniki na krem cytrynowy
125 g mascarpone
125 g lemon curd
Składniki wymieszać łyżką do gładkości.
125 g lemon curd
Składniki wymieszać łyżką do gładkości.
Pyszności!
zdj. 1 |
wygląda pięknie. taki śnieżnobiały!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńale smacznie :D
OdpowiedzUsuńjak to mówia we francji: mon dieu! wyglada bosko!!!
OdpowiedzUsuńBardzo estetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, koniecznie zrobcie, rewelacja!
OdpowiedzUsuń