piątek, 3 stycznia 2014

Bananowe babeczki z sosem toffi i orzeszkami

Nowy Rok na Słodzę Solę Pieprzę przywitamy - a jakże - na słodko i na słono. Proponuję babeczki, które na pewno Wam zasmakują, jeśli lubicie lub intuicyjnie czujecie, że polubicie połączenie bananów, słodkiego toffi, słonych orzeszków i bitej śmietany. 
W Nowym Roku 2014 życzę Wam równowagi między słodkim, słonym i pieprznym. I wszystkiego smacznego! :)

 

Składniki (na 15-20 babeczek)

Bananowe babeczki
4 kruche cukierki krówki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko
1 dojrzały banan

Sos toffi z orzeszkami
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki golden syropu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego ekstraktu waniliowego)
125 ml. kremówki
kilka orzeszków ziemnych solonych

Do dekoracji
śmietanka 30 proc. do ubijania 
1 banan 
2-3 cukierki krówki
czekoladowe serca

Bananowe babeczki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krówki pokrusz. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a następnie mąkę i na koniec pokruszone krówki. Szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłóż papilotami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek - do 3/4 wysokości. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wystudź.

Sos toffi z orzeszkami. Wszystkie składniki oprócz kremówki i wanilii umieść w małym garnuszku i podgrzewaj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia wszystkich składników i do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodaj ekstrakt i kremówkę, zagotuj. Orzeszki drobno posiekaj, wmieszaj do sosu. Sos zdejmij z palnika i lekko przestudź.

Dekoracja. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczki. Polej przestudzonym sosem toffi. Udekoruj plasterkami banana i sercami z czekolady. Smacznego!



Przepis na sos toffi jest inspirowany przepisem Nigelli Lawson

2 komentarze:

Get In Touch