środa, 11 czerwca 2014

Piersi kurczaka z szynką i serem

Dziś mam dla Was pomysł na kotlety z piersi kurczaka. Są pyszne i ładnie prezentują się na talerzu. Po przekrojeniu wypływa z nich ser z ziołami, a szynka wieprzowa, lub lepiej - salami, dobrze się komponuje ze smakiem drobiu. 
Ich przygotowanie jest banalnie proste, nie trzeba nic nacinać, spinać ani faszerować. Wystarczy ułożyć składniki na rozbitej piersi i całość złożyć na pół. 
Zróbcie je następnym razem, kiedy na obiad zaplanujecie danie z piersi, będziecie zaskoczeni, jak smaczne mogą być te kotlety.



Składniki
/4 sztuki/

4 pojedyncze piersi z kurczaka
sól i świeżo mielony pieprz
4 plastry szynki/polędwicy lub salami
4 plastry żółtego sera
zioła prowansalskie
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy

Umyte i osuszone piersi rozbij tłuczkiem na duże, dosyć cienkie kotlety. Posól i popieprz z dwóch stron. Na połowie każdej piersi ułóż po plastrze wędliny, na niej po plastrze sera, na koniec posyp szczyptą ziół prowansalskich. Pierś złóż na pół. Możesz spiąć je wykałaczkami, ale nie musisz, wystarczy je dobrze złożyć (zlepić brzegi). 

Każdy kotlet panieruj w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Wyłóż na rozgrzany olej rzepakowy (kilka łyżek), smaż przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj gorące, np. z ryżem i ulubioną surówką!


1 komentarz:

  1. pysznie wyglądają:) mojemu mężowi na pewno by takie smakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch