sobota, 18 października 2014

Sucharki maślane z serem i pomidorami

Nowa książka Rachel Khoo - mojej ulubionej blogerki i kucharza - "Mała francuska kuchnia" jest efektem podróży autorki po Francji i zawiera przepisy na regionalne przysmaki tamtejszej kuchni. Książka jest inspirująca, pięknie wydana, zdjęcia są cudne i apetyczne. Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z tej książki.

Tych sucharków maślanych Rachel spróbowała będąc w Bretanii. Kiedy popijała aperitif podsunięto jej talerz piaskowych, słonych ciasteczek, które podobno zjadła co do jednego.
Hmm, ciasteczka są smaczne, owszem, ale ciężkie i dosyć tłuste dlatego ja poprzestałam na kilku sztukach. Radzę Wam trzymać się przepisu, ciasteczka MUSZĄ być cienkie i małe, takie na jeden lub dwa kęsy, tylko wtedy duża ilość tłuszczu nie będzie wyczuwalna. A poza tym są naprawdę smaczne:)


Składniki
/ok. 50 sztuk/

150 g mąki pszennej
125 g chłodnego masła pokrojonego w małą kostkę
125 g dojrzałego twardego sera o wyrazistym smaku (np. ementalera, gruyere'a, parmezanu), startego na drobnej tarce
200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki
1-2 łyżki świeżego oregano, drobno posiekanego

Wymieszaj mąkę, masło i ser. Rozcieraj między palcami, aż uzyskasz piaszczystą strukturę, następnie ulep z całości wałek o średnicy 3 cm. Owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij folię i pokrój wałek na talarki grubości ok. 3 mm. Ułóż je na blasze i każdy przkryj plasterkiem pomidora. Posyp szczyptą oregano. Piecz ok. 10 minut, aż przyrumienią się spody. Wyłóż do ostygnięcia na ruszt piekarnika. 

Sugestie. Użyłam polskiego sera długodojrzewającego. Po kilkunastu minutach leżakowania ciasta w lodówce, włożyłam je do zamrażarki, żeby potem łatwiej było je kroić. Talarki pokroiłam w grubsze plastry niż przepisowe 3mm i nie był to dobry pomysł, sucharki powinny być cieniutkie, w przeciwnym razie duża ilość sera i masła na jedno ciasteczko spowoduje, że jest będzie ono w smaku bardzo tłuste i ciężkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch