poniedziałek, 7 października 2013

Krokiety z wafli z farszem grzybowym

Dziś nie tyle przepis, co pomysł, który mam nadzieję zainspiruje was do przygotowania waflowych krokietów z ulubionym farszem. Od klasycznych różni je to, że farsz zawijamy nie w naleśniki, lecz w wafle tortowe. Dlatego przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę! 
O krokietach czy jak kto woli - kotletach z wafla słyszałam już wielokrotnie, kiedyś nawet próbowałam ich w wersji ziemniaczano-pieczarkowej jednak nie smakowały mi. Za to z farszem ze świeżych opieńków, kiszonej kapusty i cebuli, z odrobiną skwareczków...są mniam!


Składniki

3-4 wafle tortowe
3 jajka
bułka tarta
woda
olej rzepakowy

Farsz z opieńków
800 g opieńków
2 cebule
150 g podgardla lub słoniny
400 g kapusty kiszonej
sól i pieprz do smaku

Farsz: Opieńki oczyść, dokładnie umyj, gotuj przez około 30 minut. Wystudzone grzyby zmiel w maszynce do mielenia, na dużym sitku. 
Kapustę ugotuj do miękkości - zajmie ci to około 20 min. Wystudź, odsącz i drobno pokrój
Słoninę pokrój w małą kostkę, usmaż na patelni na skwarki. Dodaj pokrojoną cebulę, zeszklij. Następnie dodaj grzyby i kapustę i wszystko razem podduś przez klika minut. Dopraw solą i pieprzem

Na dużej wilgotnej ściereczce ułóż wafle. Każdy wafel polej lub spryskaj 3-4 łyżkami wody. Wodę wsmaruj w wafle dłonią.


Poczekaj aż woda wsiąknie. W tym czasie podgrzej farsz, powinien być gorący. Gorący farsz rozłóż na waflach.


Po chwili sprawdź, czy wafle dają się rolować, jeśli są jeszcze kruche, to zaczekaj minutę.
Z każdego wafla zrób roladę.

Rolady ułóż obok siebie, przykryj ściereczką i zostaw na moment, żeby się "ścisnęły" to łatwiej będzie je kroić. Każdą roladę pokrój na kilkucentymetrowe kromki.


Obtocz je w rozkłóconych jajkach, potem w bułce, smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony  do zrumienienia. Podawaj gorące, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch