środa, 2 października 2013

Gulasz ziołowy z serc drobiowych

Podroby to ciężki temat. Niewielu jest w stanie się do nich przekonać. Za to wielu, którzy raz dali szansę wątrobie czy żołądkom, stale do nich wraca. Bo dobrze przyrządzone podroby smakują tak samo pysznie jak najdroższe mięsa.
Od dawna jednym z trendów w kuchni jest to, żeby zjeść zwierzę w całości. Nie tylko kaczą pierś, kurze skrzydełka czy wieprzową szynkę. Również świńskie uszy, cielęce policzki czy drobiowe serca nadają się do jedzenia.
Pokażę Wam różne przepisy na podroby, np. na wątróbkę z jabłkiem czy kaszankę na konfiturze z cebuli. A póki co przepis na drobiowe serduszka w aromatycznym ziołowym sosie, lekko ostrym od papryczki chili. Zanim się uprzedzicie - zróbcie! Mniam! 


Składniki
/na 3-4 porcje/

2 duże cebule
2 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
1/3 strąka papryczki chili
700 g serc drobiowych
1/2 l wody
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskiego
1 łyżka śmietany 18 proc.
1 łyżeczka mąki
2-3 łyżki posiekanego kopru
2-3 łyżki posiekanej natki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Serca oczyść z żył, tłuszczu i skrzepów, dokładnie opłucz w zimnej wodzie i odstaw, żeby ociekły.
Cebulę, wraz z drobniutko pokrojoną papryczką chili, zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez minutę. Warzywa przełóż do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni przez klika minut podsmaż serca. Następnie dołóż je do garnka z warzywami, wraz z sokiem, który puściły. Wszystko zalej wodą, wrzuć ziele i listek, zagotuj.
Teraz zmniejsz ogień i duś serca pod przykryciem aż część wody odparuje, sos lekko zgęstnieje a serca zmiękną - potrwa to około godziny. 
Śmietanę wymieszaj z mąką, powoli dodaj 3-4 łyżki gorącego sosu i szybko wymieszaj, żeby zahartować śmietanę. Rozcieńczoną śmietanę wlej do sosu, zamieszaj, zdejmij z ognia. 
Do sosu wsyp posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę, żeby smaki się przegryzły. 
Gulasz podawaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub chlebem, przybrany natką pietruszki.
Smacznego!:)


1 komentarz:

  1. Ja tam nie mam nic przeciwko podrobom. Bardzo lubię krupnik po żydowsku z żołądkami drobiowymi :). Inspirujący blog, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch