środa, 9 października 2013

Grillowany camembert z figami i prażonymi orzechami w miodzie

Nie lubię wytwornych restauracji, ale to danie smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji właśnie. I jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut. 
Rozpływający się w ustach śmietankowy camembert z prażonymi orzechami skąpanymi w gęstym miodowym sosie, podany ze świeżymi figami, chrupiącą bagietką i słodkimi figami... Bajka, po prostu bajka!
Biegnijcie jutro po krążek naturalnego sera camembert i koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Skladniki (na 2 porcje)

2 garści mieszanki orzechów (włoskie, migdały, laskowe, brazylijskie, piniowe, pekan)
 2 łyżki miodu
1/2 łyżki polewy balsamicznej z owoców leśnych*
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki rodzynek
2 krążki sera camembert (ok. 120 g każdy)
1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy
2 gałązki świeżego rozmarynu

Do podania
 2 garści rukoli
bagietka 
świeża figa

Orzechy podpraż na rozgrzanej patelni. Kiedy się lekko zrumienią dodaj miód, sok z cytryny i polewę balsamiczną. Wymieszaj, wrzuć rodzynki i wszystko przez chwilę podduś. Odstaw w ciepłe miejsce - sos zgęstnieje.
Krążki sera skrop olejem, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, na każdy połóż po gałązce rozmarynu. Grilluj z obu stron na złoty kolor, za każdym razem rozmaryn ma zostać na górze - nada aromatu. 
Pod koniec grillowania sera na patelnię wrzuć kilka kromek bagietki, zrumień ją przez chwilę.
Gorący ser przełóż na talerz, polej sosem miodowo-cytrynowym z orzechami, podaj z bagietkami i świeżą rukolą (możesz ją skropić odrobiną sosu miodowo-cytrynowego) oraz figą pokrojoną na ósemki.
Od razu podawaj! Przepysznego!
 
*Używam takiej polewy-do kupienia w sklepach typu kuchnie świata, cena ok. 15 zł. Polewa jest bardzo wydajna, warto ją mieć w kuchni, bo ma wiele zastosowań (naleśniki ze szpinakiem i łososiem, sałaty z szynką parmeńską, desery itd).



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch