wtorek, 15 października 2013

Placki ziemniaczane z pstrągiem i dipem cytrynowo-koperkowym

Jesienią placki ziemniaczane smakują mi szczególnie. Dlatego z chęcią wymyślam rozmaite dodatki do nich, przeróżne sosy i dipy. Po plackach z gulaszem wołowym, dziś proponuję placki z wędzonym pstrągiem. Zrobiłam do nich lekki i orzeźwiający dip cytrynowo-koperkowy ze świeżym ogórkiem, który fajnie podkreśla smak ryby i sprawia, że całe danie jest lżejsze.  
Przygotowanie takich placków zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu w momencie, kiedy nie będziecie mieli siły ani ochoty na długie stanie przy kuchni. 


Składniki (na ok. 10 sztuk)

Placki ziemniaczane
według przepisu na Rustykalne placki ziemniaczane

Dip cytrynowo-koperkowy
200 g mascarpone
1/2 świeżego ogórka
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania
wędzony pstrąg
cytryna
świeży koperek

Usmaż placki ziemniaczane.

Dip cytrynowo-koperkowy: ogórek zetrzyj ze skórą na tarce na dużych oczkach, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Na gorących plackach układaj po łyżeczce dipu i po kawałku pstrąga, ozdób świeżym koperkiem, podawaj z kawałkiem cytryny. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Nnawet cytryna na ostatnim zdjeciu jest glodna...idę robić placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wygląda na głodną:)
      I jak się udały placki?

      Usuń

Get In Touch