Jesienią placki ziemniaczane smakują mi szczególnie. Dlatego z chęcią wymyślam rozmaite dodatki do nich, przeróżne sosy i dipy. Po plackach z gulaszem wołowym, dziś proponuję placki z wędzonym pstrągiem. Zrobiłam do nich lekki i orzeźwiający dip cytrynowo-koperkowy ze świeżym ogórkiem, który fajnie podkreśla smak ryby i sprawia, że całe danie jest lżejsze.
Przygotowanie takich placków zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu w momencie, kiedy nie będziecie mieli siły ani ochoty na długie stanie przy kuchni.
Składniki (na ok. 10 sztuk)
Placki ziemniaczane
według przepisu na Rustykalne placki ziemniaczane
Dip cytrynowo-koperkowy
200 g mascarpone
1/2 świeżego ogórka
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania
wędzony pstrąg
cytryna
świeży koperek
Usmaż placki ziemniaczane.
Dip cytrynowo-koperkowy: ogórek zetrzyj ze skórą na tarce na dużych oczkach, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na gorących plackach układaj po łyżeczce dipu i po kawałku pstrąga, ozdób świeżym koperkiem, podawaj z kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Nnawet cytryna na ostatnim zdjeciu jest glodna...idę robić placki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda na głodną:)
UsuńI jak się udały placki?