środa, 23 października 2013

Ciastka owsiane bez mąki i cukru

Te zdrowe, w 100 procentach naturalne i bardzo pożywne ciasteczka mogą być doskonałą przekąską dla osób dbających o linię i codzienną zrównoważoną dietę.
Na zewnątrz są chrupiące, w środku miękkie, a ich smak różni się od pseudodietetycznych, mocno dosładzanych owsianych ciastek, które możemy kupić w sklepie. Nie oznacza to, że ciastka bez dodatku cukru i mąki są niedobre:) Są bardzo dobre, ale jeśli oczekujesz, że będą smakowały jak te sklepowe, to możesz być zawiedziony.
Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut - razem z pieczeniem. 
Wspaniale smakują ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Amatorom słodyczy polecam polać ciastka cieniutką strużką miodu i pałaszować na drugie śniadanie.


Składniki (na 12 dużych ciastek)

5-6 suszonych moreli
5-6 suszonych śliwek
80 g płatków owsianych
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka nasion słonecznika
2 łyżki otrębów owsianych
1 i 1/2 banana

Morele i śliwki drobniutko pokrój. Banana  rozgnieć widelcem na papkę. Wszystkie składniki dokładnie połącz w misce do otrzymania lepkiej masy.
Masę nabieraj łyżką, formuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, rozpłaszczaj na dłoni. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min lub do lekkiego zezłocenia. Nie piecz zbyt długo ponieważ żurawina szybko się pali.
Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają ,wypróbuje twoja wersje:)Pozdrawiam Aśka

    OdpowiedzUsuń
  2. pelno witamin i jeszcze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...i bananek skleja. Piękne - zazdroszczę ! Wiem, że pycha <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak pełne zdrowia, chrupiące ciasteczka ! do kawy czy do mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A można prosić o przepis na ciasteczka z sezamem i pestkami słonecznika? jadłam takie kupione, ale chciałabym zrobić je sama - może na bazie Twojego przepisu? tzn. "sklejane" bananem. Może z odrobina miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, po prostu zastąp składniki podane w przepisie taką samą ilością Twoich ulubionych składników. Jeśli chcesz dodać miód, zmniejsz ilość bananowej papki. Chyba, że chodzi ci o jakieś inne ciasteczka? same ziarna z masą miodową czyli florentynki?

      Usuń
  6. W ilu stopniach najlepiej piec? Czy każdy piekarnik wymaga innej temperatury?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 180 stopniach. Jeśli masz taką opcję to grzanie góra-dół. Smacznego!

      Usuń
  7. Co zrobić jeżeli ciastka nie chcą stwardnieć? Dałam za dużo banana? piekłam je 20 min. więc niemożliwe że za krótko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One nie są bardzo twarde i chrupiące, raczej lekko twarde, gumowate. Więc pewnie wyszły ok:) ciesz się smakiem i zdrowiem!:)

      Usuń
    2. a ok, dziękuje ;) ciastka już zjedzone, były pyszne ;)

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile kalorii maja ciastka ?

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch