Sezon na dynie w pełni. Na blogach królują dyniowe serniki, zupy i placuszki. Super, bo dynia jest bardzo uniwersalna i tania. Chociaż odpowiednie przyprawienie jej, żeby wydobyć z niej smak, to nie lada wyzwanie. Ja nie szaleję z cynamonem, gałką czy imbirem, bo nie przepadam za dynią tak doprawioną. Lubię jej delikatny, naturalny, słodkawo-gorzki smak, który łączę z czymś ostrzejszym. Jutro podam wam przepis na delikatny krem z dyni z pikantnymi grzankami, ale dziś jeszcze dyniowa sałatka bo sami wiecie, jak uwielbiam sałaty. I wiecie też, że mówię to za każdym razem, kiedy wstawiam przepis na sałatę, ale ta sałata jest naprawdę najlepsza na blogu. Sporo przy niej pracy, ale niech was to nie odstręcza, nie będziecie żałować:)
Składniki (na 2 porcje)
Sałata
2 garści ulubionych sałat
pierś z kurczaka
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
2 półplastry dyni
100 g sera feta
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki suszonej żurawiny
sól morska, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Grzanki
kilka kromek chleba lub bagietki
łyżka masła
Dressing
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego na czerwonym winie
1 łyżka miodu lub złotego syropu
Pierś z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i granulowanym czosnkiem lub inną ulubioną mieszanką przypraw. Mięso wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie usmaż je na 2-3 łyżkach oleju lub oliwy. Gotowe piersi pokrój w plastry.
Plastry dyni pozbaw najbardziej miękkiego miąższu (tego z pestkami), resztę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 min. Upieczoną dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, skrop olejem lub oliwą i posól.
Ser feta pokrój w kostkę.
Paprykę zieloną i żółtą pokrój w kostkę
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Grzanki: pieczywo pokrój w kostkę. Podsmaż je na chrupko i rumiano na rozgrzanym maśle.
Dressing: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
Sałatka: na talerze wyłóż sałatę, obydwie papryki, ser feta, kurczaka, posyp żurawiną i pestkami dyni oraz grzankami, polej dressingiem.
Smacznego!
mmmmmm musze spróbować ! jesli sałatka mi posmakuje, na pewno wspomnę od kogo mam tak dobry przepis :D
OdpowiedzUsuńwww.bagietka.wordpress.com
Cudownie kolorowa :)
OdpowiedzUsuń