poniedziałek, 10 listopada 2014

Serowa pasta z łososiem pieczona w gniazdku makaronowym



Ta serowa pasta pachnie pesto i ziołami, chrupie dzięki orzechom włoskim a rukola nadaje jej ostrzejszego wyrazu. Pastę połączyłam z moim ulubionym łososiem wędzonym na zimno, którego smak doskonale współgra z kremowym serkiem. 

Gniazdka makaronowe są alternatywą dla klasycznego spaghetti - bardzo wygodną do podania na imprezach dla większej liczby gości. A przede wszystkim naprawdę pyszną, chrupiącą z wierzchu i miękką w środku. Wbrew pozorom przygotowanie takich gniazdek nie zajmuje więcej niż 25 minut dlatego można je zrobić w ostatniej chwili przed przyjściem znajomych.
Składniki
/8 gniazdek/

łyżka oleju rzepakowego
150 g łososia wędzonego na zimno
2 ząbki czosnku
4 garście rukoli
200 ml śmietanki 30 proc.
150 serka kremowego
garść orzechów włoskich
świeżo mielony pieprz i sól morska
200 g makaronu spaghetti
2 łyżki sera długo dojrzewającego startego na tarce

Dodatkowo
łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przez 2 minuty łososia pokrojonego w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i rukolę. Dodaj śmietankę i serek kremowy, zmniejsz ogień i duś, aż sos nabierze kremowej konsystencji (2-3 minuty).
Orzechy włoskie drobno posiekaj, upraż na suchej patelni i dodaj do sosu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, dodaj do pasty serowej, dokładnie wymieszaj.

Nabieraj na widelec porcje makaronu, pomagając sobie łyżkę skręcaj je w gniazdka, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem rzepakowym. Gniazdka posyp startym serem długo dojrzewającym. 

Gniazdka zapiekaj w piecu rozgrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania złotej skorupki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch