wtorek, 5 marca 2013

Krokiety z parówką i serem

A teraz wyznanie, które na blogu kulinarnym jest nie lada wyzwaniem: lubię parówki. Nie jadam ich codziennie, ale chyba każdy, nawet największy fan zdrowego odżywiania, ma czasem ochotę na coś...podłego:) A te krokiety w chrupiącej panierce z roztapiającym się serem i cieplutkimi parówkami są jedną z moich ulubionych imprezowych przekąsek.
Pierwszy raz zrobiła je moja koleżanka na swoje urodziny, kiedy jeszcze studiowałyśmy. Polała je sosem pomidorowym. Wtedy zakochałam się w ich smaku i prostocie wykonania. Później robiłam je na każdą imprezę, na każde urodziny, na wypad nad Wisłę, podczas którego na całe gardła śpiewaliśmy piosenki T Love. Jejku, zwykłe parówki a jakie wspomnienia:)
Ciasto na naleśniki do krokietów robię z genialnego przepisu Julii Child. Doprawiam je tylko sporymi szczyptami suszonych ziół i przypraw.
Kilkanaście minut i pyszna przekąska będzie gotowa!


Składniki
/10 sztuk/

Naleśniki
1 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
3 duże jajka
3 łyżki roztopionego masła
do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili

Nadzienie
5 parówek
10 plastrów ulubionego żółtego sera

Dodatkowo
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
3-4 łyżki oleju

Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu smaż cienkie naleśniki na dużej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Nadziewanie. Parówki bez osłonek włóż na kilka minut do gorącej wody, wyjmij, przekrój wszerz na pół.
Na brzeg każdego naleśnika ułóż po plastrze sera i po połowie parówki, zawiń jak kokiety. Gotowe układaj na talerzu zawiniętym końcem do dołu (zlepią się, będą się lepiej trzymały)

Krokiety panieruj w rozbełtanym jajku i w bułce tartej, kładź na rozgrzaną patelnię zawiniętym końcem do dołu, żeby szybko zespoił się z resztą ciasta.
Smaż na małym ogniu z dwóch stron do zrumienienia, nie za szybko, ser w środku musi się roztopić. Podawaj gorące, w całości lub pokrojone na plastry, z ulubionymi sosami, np. pomidorowym, czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch