Pyszne, wilgotne, miękkie muffinki. To zdrowy deser bo przepis zawiera szklankę tartej marchewki i szklankę orzechów włoskich. Możecie zmniejszyć ilość cukru i masła w kremie, jeśli wolicie mniej słodkie ciastka. Ja też nie przepadam za "ulepkami" dlatego przepis oryginalny również zmodyfikowałam przez zmniejszenie ilości cukru. Poza tym krem robimy na bazie serka philadelphia, który sam w sobie jest słonawy.
Zrobienie muffinów zajmuje dosłownie pół godziny, wystarczy niezbyt dokładnie wymieszać składniki suche z mokrymi, przełożyć do formek, piec 25 min, przełożyć i gotowe! Dlatego polecam je jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości.
Moje muffiny były prezentem dla koleżanki, która obroniła tytuł inżyniera na Politechnice. Olenia, jeszcze raz gratuluję:)!
Składniki (14-16 szt.)
Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Krem waniliowy
125 g serka philadelphia (klasycznego)
3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do podania
cukier puder
Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i orzechy. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Do foremek (najlepiej silikonowych) albo blachy do muffinów wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem waniliowy. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i krótko utrzeć na gładką masę.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i orzechy. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Do foremek (najlepiej silikonowych) albo blachy do muffinów wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem waniliowy. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i krótko utrzeć na gładką masę.
Podanie. Od wystudzonych muffinków odkroić "kapelusz", przełożyć kremem i oprószyć pudrem.
Inspiracja: blog Moje Wypieki.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz