poniedziałek, 4 marca 2013

Francuskie Crepes-naleśniki Julii Child

Tak, tak, wiem - naleśniki potrafi zrobić każdy. A najlepszy przepis to przepis "na oko". Też tak myślałam a potem się dziwiłam, że naleśniki wyszły twarde, łamały się, rwały, były grube albo ciężkie. Aż trafiłam w internecie na przepis Julii Child. Tak, tej samej od książki, filmu, francuskiej kuchni promowanej przez nią w USA.Myślę, że tajemnica delikatności tego ciasta tkwi w doskonałych proporcjach. Warto wziąć do ręki szklankę albo miarki i odmierzyć ilość podaną w przepisie. Uwierzcie, to będą najlepsze naleśniki, jakie smażyliście.


Składniki
/ok. 10 sztuk/

1 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
3 duże jajka
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. 
Smacznego!

2 komentarze:

Get In Touch