Tak, tak, wiem - naleśniki potrafi zrobić każdy. A najlepszy przepis to przepis "na oko". Też tak myślałam a potem się dziwiłam, że naleśniki wyszły twarde, łamały się, rwały, były grube albo ciężkie. Aż trafiłam w internecie na przepis Julii Child. Tak, tej samej od książki, filmu, francuskiej kuchni promowanej przez nią w USA.Myślę, że tajemnica delikatności tego ciasta tkwi w doskonałych proporcjach. Warto wziąć do ręki szklankę albo miarki i odmierzyć ilość podaną w przepisie. Uwierzcie, to będą najlepsze naleśniki, jakie smażyliście.
Składniki
/ok. 10 sztuk/
/ok. 10 sztuk/
1 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
3 duże jajka
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
super przepis :) pyszne nalesniki :)
OdpowiedzUsuńwiem, że są pyszne, idealne:)
OdpowiedzUsuń