niedziela, 3 marca 2013

Jabłka pieczone z orzechami i żurawiną

Miękkie jabłka z chrupiącym nadzieniem z dodatkiem miodu i masła. Zapowiada się zdrowo i smacznie. Gdyby było można załadować w plik zapach, który się roznosi  kiedy jabłka się pieką, to z pewnością bym to zrobiła i tu załączyła. 
A jeśli do gorących jabłek dodacie lody waniliowe albo śmietankowe i odrobinę bitej śmietany to zaręczam, że trudno sobie wyobrazić lepszy i prostszy deser. 


Składniki
/2 porcje/

2 jabłka
garść mieszanki orzechów (włoskie, nerkowce, brazylijskie, migdały, laskowe)
garść suszonej żurawiny
garść płatków migdałowych
łyżka roztopionego masła
łyżka miodu
łyżka brązowego cukru

Orzechy posiekaj, dodaj żurawinę, płatki migdałowe (trochę odłóż do posypania), miód i masło, wszystko wymieszaj. Jabłka przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne, wypełnij mieszanką bakaliową. Wierzch posyp pozostałymi płatkami migdałów i brązowym cukrem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok 30 min. 
Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Podawaj na gorąco lub na zimno. Są pyszne z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch