Lubię muffiny za to, że praca przy nich polega głównie na leniwym i niedokładnym wymieszaniu składników suchych z mokrymi by niemal za chwilę pyszne i gorące "bułeczki" wylądowały na talerzu.
Muffiny wytrawne to wciąż dla mnie nowość. Do tej pory robiłam je na słodko, jednak na te z dodatkiem boczku, szpinaku i fety nie trzeba mnie było długo namawiać. Chociaż nie do końca lekkie i niskokaloryczne, to pyszne.
Składniki
/18 muffinów/
150 g świeżych liści młodego szpinaku
200 g boczku wędzonego
100 g sera feta
2 duże jaja
100 g masła roztopionego i wystudzonego
200 ml mleka
220 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta utartej gałki muszkatołowej
W garnku zagotuj wodę. Liście szpinaku przepłucz pod bieżącą wodą na durszlaku, przełóż szpinak do wrzątku i blanszuj przez ok. 1 min. Przelej ponownie na durszlak i hartuj chwilę zimną wodą, mocno odciśnij.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na suchej rozgrzanej patelni. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz na nieduże kawałki.
W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sól i gałkę. W drugiej misce rozkłóć jajko z masłem, dolej mleko i wymieszaj. Składniki mokre wlej do suchych, dodaj boczek (bez wytopionego tłuszczu), wymieszaj niedokładnie - tylko do połączenia składników. Dodaj szpinak (ja odciśniętą kulę szpinaku kroję drobno, żeby łatwiej było go wmieszać do ciasta) i 2/3 sera, lekko wymieszaj.
Formę lub foremki do muffinów wyłóż papilotami (jeśli używasz kokilek, to wyłóż je papierem do pieczenia), nakładaj masę do 3/4 wysokości foremek, posyp wierzch pozostałym serem. Piecz ok 45-55 min (w kokilkach być może dłużej) aż muffinki się ładnie zezłocą a włożony w środek patyczek będzie czysty.
Smacznego.
pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJak ze szpinakiem to dla mnie, pysznie wyglądają, może jutro takie zrobię, tylko dodam ser bałakański(np.z lidla), jest trochę mniej słony od fety :)
OdpowiedzUsuńHmm, wydaje mi sie, że ser bałkański, pomimo że gęsty, to się tu nie nada, poniważ się rozpłynie, nie pokroisz go nożez w kosteczkę, a może spróbuj z fetą, tylko dodaj jej mniej i pokrój na mniejsze kawałki, muffinki nie są słone wbrew pozorom:)
Usuńdaj znac, jak wysżły!