Pierwsza potrawa, którą zrobiłam z książki "Pyszne 25" Anny Starmach (o książce pisałam tu) to ten makaron z kurczakiem w sosie grzybowym. Podobne danie robiłam już wiele razy. Ale zawsze dorzucałam sto dwadzieścia osiem niepotrzebnych składników i przypraw. A to podsmażałam cebulę, a to przeciskałam czosnek, dodawałam czerwoną duszoną paprykę, przyprawiałam ziołami prowansalskimi i w efekcie wszystkie potrawy smakowały tak samo.
Od jakiegoś czasu przekonuję się, że siła pysznego tkwi w prostocie. Tak jak w przypadku tego dania. Pieczarki podsmażone na maśle, kurczak na oleju, wszystko podduszone ze śmietanką, przyprawione tylko solą, pieprzem, obsypane natką pietruszki. Bez udziwnień, przepysznie!
I na pewno wyrobisz się w 25 minutach i w 25 złotych.
To co, pomysł na jutrzejszy obiad już chyba masz?:)
To co, pomysł na jutrzejszy obiad już chyba masz?:)
Składniki
/dla 4 osób/
/dla 4 osób/
podwójna pierś kurczaka
300 g pieczarek
5 plastrów suszonych prawdziwków
150 ml śmietanki 30 proc.
200 g makaronu orzo ( lub innego drobnego)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
Ugotuj makaron. Suszone grzyby włóż do szklanki i zalej gorącą wodą. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni i dodaj pieczarki. Smaż je ok. 5 minut aż zaczną puszczać sok. Namoczone suszone grzyby drobno pokrój i dodaj do pieczarek.
Filet umyj, oczyść z błon, pokrój w krótkie plastry. Posól i popieprz. Na drugiej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż ok. 5 min, aż się lekko zarumieni.
Do pieczarek dodaj śmietanę, gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut i dopraw do smaku. Kurczaka dodaj do grzybów i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z makaronem orzo i posiekaną natką pietruszki.
Filet umyj, oczyść z błon, pokrój w krótkie plastry. Posól i popieprz. Na drugiej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż ok. 5 min, aż się lekko zarumieni.
Do pieczarek dodaj śmietanę, gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut i dopraw do smaku. Kurczaka dodaj do grzybów i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z makaronem orzo i posiekaną natką pietruszki.
kurczak, grzyby i makaron - co może tu być złego ? :) moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Ja dodałem kanie i świeżo zebrane podgrzybki
OdpowiedzUsuńhm..... czyżby ta łyżka drewniana to z zakopanego?
OdpowiedzUsuń