czwartek, 16 maja 2013

Naleśniki z szynką i szparagami

Kiedy zobaczyłam w miesięczniku Moje Gotownie (nr marcowy) ten przepis na zapiekane naleśniki z wędzoną szynką, szparagami, podane na gorącym beszamelu, to od razu wiedziałam, że jak tylko rozpocznie się sezon na szparagi, będzie to piersza potrawa, jaką z nimi zrobię. 
Tu znajdziecie oryginalny przepis, którym się inspirowałam, bo trochę go zmodyfikowałam. 
Miałam młode, cienkie, szparagi, więc zwiększyłam ich ilość, dodałam też więcej szynki. Poza tym naleśniki zrobiłam z najlepszego przepisu Julii Child na cieniutkie crepes, który już od dawna jest na blogu.
I beszamelu zrobiłam dwa razy więcej bo go lubimy, ale myślę, że dla mniejszych żarłoków wystarczy zrobić z jednej porcji ;) W przepisie podaję składniki na jedną porcję beszamelu.
Polecam bo to pyszne jedzonko. 




Składniki (na 10 sztuk)

10 naleśników (smażymy z jednej porcji z tego przepisu Julii Child)
pęczek młodych zielonych szparagów
sól
cukier
30 dag szynki np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
2 łyżki masła do smażenia
2 łyżki masła do wysmarowania naczynia

Od szparagów odkrajamy dolne twarde częśći, ok. 3-4 cm. Szparagi gotujemy 5–8 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Układamy na papierowym ręczniku. Odcinamy czubki na wysokości 6 cm, a pozostałe części kroimy w talarki.
Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy 5 min na patelni, dodając 2 łyżki masła. Wrzucamy pokrojone w talarki szparagi, wszystko chwilę dusimy. Odkładamy 2 łyżki farszu, dodamy je potem do sosu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Rozkładamy naleśniki, nakładamy masę szynkowo-szparagową, składamy jak na poniższych zdjęciach, układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 2 łyżkami masła. Pieczemy przez 10 min. 
Naleśniki układamu na rozgrzanym sosie beszamelowym.

Składniki na sos beszamelowy

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml mleka
100 ml świeżej, płynnej śmietany
5 dag tartego parmezanu
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz

Masło rozpuszczamy, posypujemy mąką, mieszamy przez 2 min, bez podsmażania i dolewamy mleko. Zagotowujemy mieszając, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, (móżna sól, pieprz do smaku) mieszamy, by nie było grudek.
Na koniec dodaje 2 odłożone łyżki farszu szynkowo-szparagowego i czubki szparagów przekrojone na połówki.

Smacznego!


Na naleśnik wyłożyć 1-2łyżki farszu...

...naleśnik złożyć z dwóch stron...

...i jeszcze raz wzdłuż dłuższych boków. Układać na talerzu złożeniem do dołu.



Na talerz wykładamy gorący beszamel, na niego zapieczone naleśniki.





4 komentarze:

  1. Jestem po kolacji, ale mimo to w brzuchu już zaburczało! Są mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wygląda przeepysznie:P

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne naleśniki , pyszne nadzienie, a z tym sosem jeszcze smaczniej ;)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch