Kiedy zobaczyłam w miesięczniku Moje Gotownie (nr marcowy) ten przepis na zapiekane naleśniki z wędzoną szynką, szparagami, podane na gorącym beszamelu, to od razu wiedziałam, że jak tylko rozpocznie się sezon na szparagi, będzie to piersza potrawa, jaką z nimi zrobię.
Tu znajdziecie oryginalny przepis, którym się inspirowałam, bo trochę go zmodyfikowałam.
Miałam młode, cienkie, szparagi, więc zwiększyłam ich ilość, dodałam też więcej szynki. Poza tym naleśniki zrobiłam z najlepszego przepisu Julii Child na cieniutkie crepes, który już od dawna jest na blogu.
I beszamelu zrobiłam dwa razy więcej bo go lubimy, ale myślę, że dla mniejszych żarłoków wystarczy zrobić z jednej porcji ;) W przepisie podaję składniki na jedną porcję beszamelu.
I beszamelu zrobiłam dwa razy więcej bo go lubimy, ale myślę, że dla mniejszych żarłoków wystarczy zrobić z jednej porcji ;) W przepisie podaję składniki na jedną porcję beszamelu.
Polecam bo to pyszne jedzonko.
Składniki (na 10 sztuk)
10 naleśników (smażymy z jednej porcji z tego przepisu Julii Child)
pęczek młodych zielonych szparagów
sól
cukier
30 dag szynki np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
2 łyżki masła do smażenia
pęczek młodych zielonych szparagów
sól
cukier
30 dag szynki np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
2 łyżki masła do smażenia
2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
Od szparagów odkrajamy dolne twarde częśći, ok. 3-4 cm. Szparagi gotujemy 5–8 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Układamy na papierowym ręczniku. Odcinamy czubki na wysokości 6 cm, a pozostałe części kroimy w talarki.
Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy 5 min na patelni, dodając 2 łyżki masła. Wrzucamy pokrojone w talarki szparagi, wszystko chwilę dusimy. Odkładamy 2 łyżki farszu, dodamy je potem do sosu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Rozkładamy naleśniki, nakładamy masę szynkowo-szparagową, składamy jak na poniższych zdjęciach, układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 2 łyżkami masła. Pieczemy przez 10 min.
Naleśniki układamu na rozgrzanym sosie beszamelowym.
Składniki na sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml mleka
100 ml świeżej, płynnej śmietany
5 dag tartego parmezanu
świeżo starta gałka muszkatołowa
300 ml mleka
100 ml świeżej, płynnej śmietany
5 dag tartego parmezanu
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
Masło rozpuszczamy, posypujemy mąką, mieszamy przez 2 min, bez podsmażania i dolewamy mleko. Zagotowujemy mieszając, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, (móżna sól, pieprz do smaku) mieszamy, by nie było grudek.
Masło rozpuszczamy, posypujemy mąką, mieszamy przez 2 min, bez podsmażania i dolewamy mleko. Zagotowujemy mieszając, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, (móżna sól, pieprz do smaku) mieszamy, by nie było grudek.
Na koniec dodaje 2 odłożone łyżki farszu szynkowo-szparagowego i czubki szparagów przekrojone na połówki.
Jestem po kolacji, ale mimo to w brzuchu już zaburczało! Są mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda przeepysznie:P
OdpowiedzUsuńświetne naleśniki , pyszne nadzienie, a z tym sosem jeszcze smaczniej ;)
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
Usuń