Jeśli macie taki mus w swojej spiżarni, to zrobienie każdej szarlotki z nim lub naleśników będzie jeszcze większą przyjemnością. Bo pójdzie wam błyskawicznie.
A wyjadanie musu ze słoika stanie się waszym hobby:)
Podaję dwie wersje tego przepisu. Pierwsza dla tych, którzy chcą otrzymać mus z kawałkami jabłek, a druga dla tych, którzy wolą mus gładki, taki jak mój.
Przygotowanie obydwu rodzajów musu różni się czasem prażenia jabłek i częstością mieszania owoców w garnku. Mieszane częściej, szybciej się rozpadają.
Z tym musem Szarlotka ze śmietankową pianką wychodzi nieziemsko pyszna. A naleśniki z musem i bitą śmietaną, to najlepszy deser na jesienne wieczory.
Składniki (na 4-5 litrów musu)
5 kg jabłek odmiany szara reneta
sok z połowy cytryny
1 i 1/2 - 2 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
Do dużego garnka z grubym dnem, w którym będziesz prażyć jabłka wlej wodę. Garnek wstaw na ogień.
Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych, kolejno obieraj, krój w kostkę i wrzucaj do garnka.
Żeby otrzymać mus z kawałkami jabłek.
Jabłka praż ok. 15-20 minut na bardzo wolnym ogniu. Rzadko mieszaj. Dzięki temu, że nie wrzucasz wszystkich jabłek na raz, część się rozpadnie tworząc mus a część zostanie w kawałkach.
Po tym czasie dodaj do jabłek sok z cytryny, cynamon i stopniowo cukier (w zależności od tego jak słodki mus chcesz otrzymać). Praż jeszcze przez kilka minut, aż jabłka staną się szkliste a część z nich nadal pozostanie w kawałkach.
Gotujący mus (uważaj!) przekładaj do wyparzonych, suchych słoików, szybko i mocno zakręcaj (gwinty muszą być suche i czyste). Słoiki odwracaj do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Nie pasteryzuj.
Żeby otrzymać gładki mus bez kawałków jabłek (taki jak mój).
Jabłka praż ok. 40 minut na bardzo wolnym ogniu. Często mieszaj.
Po tym czasie dodaj do jabłek sok z cytryny, cynamon i stopniowo cukier (w zależności od tego jak słodki mus chcesz otrzymać) i praż jeszcze ok. 30 minut lub aż jabłka się rozpadną a mus stanie się szklisty.
Gotujący mus (uważaj!) przekładaj do wyparzonych, suchych słoików, szybko i mocno zakręć (gwinty muszą być suche i czyste). Słoiki odwracaj do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Nie pasteryzuj.
UWAGA!
Gorący mus jest rzadki. Po wystudzeniu gęstnieje. Przed wyłożeniem go na spód ciasta, mus można podgrzać, dodać do niego mąkę ziemniaczaną (na litr musu - 2 łyżki mąki) i porządnie wymieszać. Mąka spowoduje, że mus po upieczeniu będzie ścisły a ciasto będzie ładniej i lepiej się kroiło.
Np. tak:)
Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych, kolejno obieraj, krój w kostkę i wrzucaj do garnka.
Żeby otrzymać mus z kawałkami jabłek.
Jabłka praż ok. 15-20 minut na bardzo wolnym ogniu. Rzadko mieszaj. Dzięki temu, że nie wrzucasz wszystkich jabłek na raz, część się rozpadnie tworząc mus a część zostanie w kawałkach.
Po tym czasie dodaj do jabłek sok z cytryny, cynamon i stopniowo cukier (w zależności od tego jak słodki mus chcesz otrzymać). Praż jeszcze przez kilka minut, aż jabłka staną się szkliste a część z nich nadal pozostanie w kawałkach.
Gotujący mus (uważaj!) przekładaj do wyparzonych, suchych słoików, szybko i mocno zakręcaj (gwinty muszą być suche i czyste). Słoiki odwracaj do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Nie pasteryzuj.
Żeby otrzymać gładki mus bez kawałków jabłek (taki jak mój).
Jabłka praż ok. 40 minut na bardzo wolnym ogniu. Często mieszaj.
Po tym czasie dodaj do jabłek sok z cytryny, cynamon i stopniowo cukier (w zależności od tego jak słodki mus chcesz otrzymać) i praż jeszcze ok. 30 minut lub aż jabłka się rozpadną a mus stanie się szklisty.
Gotujący mus (uważaj!) przekładaj do wyparzonych, suchych słoików, szybko i mocno zakręć (gwinty muszą być suche i czyste). Słoiki odwracaj do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Nie pasteryzuj.
UWAGA!
Gorący mus jest rzadki. Po wystudzeniu gęstnieje. Przed wyłożeniem go na spód ciasta, mus można podgrzać, dodać do niego mąkę ziemniaczaną (na litr musu - 2 łyżki mąki) i porządnie wymieszać. Mąka spowoduje, że mus po upieczeniu będzie ścisły a ciasto będzie ładniej i lepiej się kroiło.
Np. tak:)
A dzisiaj wlasnie myslalam o musie jablkowym :) Teraz bedzie mi sie snil po nocach.
OdpowiedzUsuńO mniam :) Zapach w domu musi być obłędny podczas przygotowań :)
OdpowiedzUsuń