Przepis na te genialne placki dostałam od Kondzia. Od dłuższego czasu Kondzio chce mieć na moim blogu prywatny kącik bo czasem podrzuca mi jakieś pomysły i twierdzi że dobrze byłoby zebrać je wszystkie w jednym miejscu. Ustaliliśmy, że nazwiemy go "Kondzik kulinarny". Podoba wam się ta nazwa?
Ale wróćmy do placków. Robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie! Są mięciutkie, wspaniałe, aromatyczne od pietruszki.
Składniki na nie na pewno macie w lodówce, a więc do dzieła!:)
Składniki (na ok. 15-20 sztuk)
podwójna pierś z kurczaka
1/2 cebuli
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 jajka
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
pół pęczka natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Do podania
ketchup, sos pomidorowy, sos chili lub sos czosnkowy
Pierś pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę posiekaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz