poniedziałek, 28 października 2013

Krem z dyni z pikantnymi grzankami

Moja wersja klasycznego kremu z dyni. Klasycznego albo i nieklasycznego bo doprawionego tylko solą i pieprzem. Krem jest delikatny w smaku, naprawdę pyszny. Dla smakowej równowagi do mojego kremu przygotowałam pikantne grzanki paprykowo-czosnkowe. Ten krem i te grzanki to duet idealny.
Zastosujcie się do przepisu, żeby smak żadnego z pozostałych warzyw nie zdominował dyni, a o to nietrudno choćby w przypadku selera, którego nadmiar robi z kremu dyniowego, krem selerowo-dyniowy.


 Składniki (na około 2 litry zupy)

Zupa
1,3 kg dyni
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
ok. 10 cm białej części pora
3 ząbki czosnku
1 marchew
1/4 małego selera
1 ziemniak
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 l wody
sól morska i świeżo mielony pieprz

Pikantne grzanki
długa bagietka
3-4 ząbki czosnku
ostra papryka
2 łyżki masła

Do podania
jogurt grecki/bałkański (opcjonalnie)
2 garści pestek dyni

Zupa: Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekanego pora zeszklij na oleju. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jeszcze chwilę podsmaż.
Dynię obierz ze skóry, pozbaw najbardziej miękkiego miąższu (to ten z pestkami). Marchew, selera i ziemniaka obierz. Wszystkie warzywa, łącznie z dynią, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, smaż przez około 5 minut, często mieszając. 
Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą (kilkoma łyżkami wody zalej gorącą patelnię, na której smażyły się warzywa, płyn zebrany z patelni dolej do garnka), dodaj listek i ziele. Zupę zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości wszystkich warzyw.
Z zupy wyjmij listek i ziele, zupę zblenduj, dopraw solą i pieprzem.

Pikantne grzanki: Bagietkę pokrój na ukośne kromki, podsmaż do chrupkości na rozgrzanym maśle. Na chwilę przed końcem smażenia rozłóż na kromkach czosnek przeciśnięty przez praskę, posyp je papryką ostrą, przekręć jeszcze kilka razy na rozgrzanej patelni, żeby czosnek się zrumienił. 

Podanie: Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Gorącą zupę podawaj z łyżką jogurtu greckiego, uprażonymi pestkami dyni oraz z chrupiącymi grzankami.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ja wolę jak seler jest wyczuwalny :) Koniecznie pikantnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje :) Jeśli o smażenie chodzi, to przyłączam się do smażenia na rzepakowym oleju - szczególnie, jeśli mowa o takich delikatnych w smaku warzywach jak dynia - olej nie ma swojego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch